Plněná pečená husa

Výborný recept na nadívanou husu. Můj první pokus o nadívanou husu a hned dopadl velmi dobře!


4.714x
160 min
2×

Postup přípravy

Omytou husu osušíme a uvnitř i na povrchu dobře osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Žemle nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev) očistíme a nakrájíme na kostky.

Na pánvi opražíme nakrájenou slaninu a nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené žemle a dohromady opražíme. Náplň můžeme upravit podle chuti. Já jsem místo slaniny použila uzené maso. Osolíme a ochutíme tymiánem.

Husu naplníme nádivkou a otvor zašijeme. Poté husu vložíme do pekáče a trochu podlijeme vodou. Přikrytou husu pečeme při 200 °C asi 1 hodinu. Husu po hodině odkryjeme a přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu. Dále husu pečeme při 180 °C necelé 2 hodiny. Během pečení často přeléváme husu vypečenou šťávou.

Po upečení husu vyjmeme z pekáče a vypečený tuk slijeme do rendlíku. Výpek rozmixujeme ručním šlehačem a trochu zahustíme maizenou nebo jíškou a vytvoříme tak omáčku.

Plněnou pečenou husu podáváme jako sváteční hlavní chod s přílohou podle chuti. My měli k huse kynutý knedlík. Vhodné jsou i brambory se zelím.

Recept na martinské podkovy krok za krokem

user-icon

autor Moravanda


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Plněná pečená husa

Zpět na recept