Svatý Martin nejen jezdí na bílém koni, ale také se v tento den pekly Martinské podkovy, které chutnají přímo pohádkově.
těsto | |
---|---|
sůl | |
1 ks | vejce |
100 g | máslo |
2 ks | žloutek |
375 ml | mléko |
30 g | droždí |
70 g | cukr krupice |
30 g | vanilkový cukr |
700 g | hladká mouka |
citronová kůra | |
na potření | |
1 ks | vejce |
náplň | |
maková náplň | |
povidlová náplň |
Ze 75 ml vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Máslo utřeme s cukry, vejcem a žloutky. Potom přidáme citronovou kůru, sůl, vykynutý kvásek, mléko a 500 g mouky. Zaděláme těsto a přisypáváme další mouku, dokud se těsto nepřestane lepit. Necháme na teplém místě vykynout, poté z kousků vyválíme oválky, které plníme makovou nebo povidlovou náplní, zabalíme do rohlíčků a zahneme do podkovy. Dáme na máslem vymaštěný plech, potřeme ušlehaným vejcem a v předehřáté troubě na 180°C pečeme přibližně 25 minut. Martinské podkovy podáváme sypané moučkovým cukrem.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
autor Konvalinka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena