Recept na martinské podkovy krok za krokem

Recept na martinské podkovy krok za krokem

Podle pranostiky již za pár dní přijíždí Martin na bílém koni. Naše babičky na tento den pekly takzvané martinské podkovy. Jsou výborné!

21949×

Příprava surovin na kynutá těsta

Pokud připravujeme kynuté těsto bez domácí pekárny, je dobré předchozí večer (případně alespoň 4 hodiny předem) všechny suroviny připravit na kuchyňskou linku, aby sjednotily svou teplotu. Tím docílíme lepšího kynutí.

V případě použití domácí pekárny není nutné suroviny připravovat dopředu, jelikož pekárna před přípravou těsta teplotu sjednotí sama.

My si dnes připravíme těsto v domácí pekárně, ale lze jej připravit i ručně.

Recept na martinské podkovy krok za krokem

1) Do míchací nádoby nalijeme 190 ml mléka.

2) Přidáme 50 g másla.

3) Další surovinou je jeden žloutek.

4) Dále přidáme 1/2 celého vejce.

Polovinu vejce nejlépe získáme tak, že celé vejce rozklepneme do misky a polévkovou lžící odebereme potřebné množství.

5) Přisypeme 35 g cukru krupice.

6) Nesmíme vynechat 1/2 lžičky citronové kůry.

Do kynutých těst patří i špetka soli, takže ji přidáme společně s kůrou.

7) Na tento základ nasypeme 300 g hladké mouky.

8) Poslední důležitou surovinou je 15 g droždí.

9) Pekárnu nastavíme na program "Příprava těsta" a necháme vypracovat a vykynout.

10) Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál a rozdělíme na 9 stejných dílků.

11) Každý dílek vyválíme do oválu a poklademe náplní. V našem případě jsme zvolili povidlovou náplň.

Tu jsme připravili z 120 g povidel, 60 g moučkového cukru, špetky citronové kůry a 1 lžíce rumu.

12) Pokud jsou povidla příliš tuhá, můžeme je lehce naředit vlažnou vodou.

13) Těsto s náplní zatočíme do ruličky a zahneme do podkovy.

14) Hotové martinské podkovy naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout.

Nakynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, okraje palcem stlačíme a několikrát nařízneme.

Martinské podkovy pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut.

15) Martinské podkovy před podáváním sypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.



Svatomartinské hody - 6 nejlepších receptů na dokonalou hostinu!