Podle pranostiky přijíždí Martin na bílém koni každý rok 11. listopadu. Naše babičky na tento den pekly takzvané martinské podkovy či martinské rohlíčky z kynutého těsta. Upéct si je můžete i vy. Ukážeme vám krok po kroku, jak na to.
Při příprave kynuté těsta je dobré předchozí večer (případně alespoň 4 hodiny předem) všechny suroviny připravit na kuchyňskou linku, aby sjednotily svou teplotu. Tím docílíme lepšího kynutí.
-> Jak zachránit kynuté těsto a co dělat, když nekyne?
Do míchací nádoby nebo do mísy nalijeme 190 ml mléka. Přidáme 50 g másla a žloutek.
Polovinu vejce nejlépe získáme tak, že celé vejce rozklepneme do misky a polévkovou lžící odebereme potřebné množství.
Nastrouháme 1/2 lžičky citronové kůry. Do kynutých těst patří i špetka soli, takže ji přidáme společně s kůrou.
Přisypeme 300 g hladké mouky 15 g droždí
Pekárnu nastavíme na program "Příprava těsta" a necháme vypracovat a vykynout. Pokud nepracujeme s pekárnou, zapojíme domácí robot, ruční hnětač nebo vlastní ruce. Vypracujeme dokonale hebké a nelepivé těsto důkladným hnětěním.
Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál a rozdělíme na 9 stejných dílků.
Každý dílek vyválíme do oválu a poklademe náplní. V našem případě jsme zvolili povidlovou náplň.
Tu jsme připravili z 120 g povidel, 60 g moučkového cukru, špetky citronové kůry a 1 lžíce rumu. Pokud jsou povidla příliš tuhá, můžeme je lehce naředit vlažnou vodou.
Těsto s náplní zatočíme do ruličky a zahneme do podkovy.
Hotové martinské podkovy naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout. Nakynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, okraje palcem stlačíme a několikrát nařízneme.
Martinské podkovy pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut.