První televizní duel babiček z pořadu kuchaře Pavla Berkyho máme za sebou.
Zaujal vás recept na špenátové rizoto? Tady je recept.
Suroviny
150 g rýže arborio
125 g čerstvého špenátu
1 l kuřecího vývaru
150 ml bílého suchého vína
2 ks šalotky
2 stroužky česneku
100 g másla
50 g parmazánu
čerstvý tymián
olivový olej
sůl
pepř
Postup
1. Do hrnce dejte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Do vroucí vody ponořte všechen špenát a nechte ho jednu minutu povařit. Poté ho vyndejte a ponořte do misky s ledovou vodou, aby se ochladil. Dobře ho vyždímejte a vložte do blenderu. Přidejte 20 g parmazánu, jednu polévkovou lžíci oleje a trochu vody, ve které se špenát blanšíroval. Vše mixujte, až vznikne hladký krém. Ten nechte zatím stranou.
2. V hlubší pánvi rozehřejte přibližně 40 g másla, přidejte lžíci olivového oleje.
3. Šalotku oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte do pánve. Nechte ji zesklovatět, poté přidejte najemno nasekaný česnek. Vše restujte ještě zhruba jednu minutu. Přidejte rýži a za stálého míchání ji lehce orestujte. Zrnka rýže by měla začít sklovatět. Přidejte víno, čerstvý tymián, trochu soli a pepře. Zamíchejte a na mírném plamenu nechte víno téměř zredukovat. Postupně do pánve přilévejte horký vývar. Vždy přidejte jednu naběračku, zamíchejte a počkejte, až se skoro všechna tekutina vstřebá do rýže. Tímto způsobem postupujte až spotřebujete všechen vývar a rýže bude uvařená tzv. al dente.
4. Poté pánev odstavte, přidejte špenátový krém, zbytek nastrouhaného parmazánu a také zbylé máslo nakrájené na kostičky. Vše dobře promíchejte do krémové konzistence.
Pořad Babičko, vař! na Televizi Seznam a Stream.cz nabídne celkem patnáct babičkovských duelů, na jejichž konci budeme znát novou královnu české kuchyně. Neváhejte a projděte si profily jednotlivých soutěžících. Od pondělí 12. září máte navíc možnost zvolit nejsympatičtější soutěžní babičku na Proženy.cz.
Autor:Seznam.cz
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena