Rakytník přirozeně posiluje imunitu a pomáhá při prevenci i léčbě mnoha onemocnění. Rostlina rakytníku nabízí rekordně velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, pokud jde o ovocné dřeviny rostoucí u nás. Rakytník posílí naši obranyschopnost a díky množství vitamínu C zvýší naši odolnost vůči podzimním neduhům na maximum.
Drobné a zářivě oranžové plody rakytníku mají všestranné léčebné využití. Pomohou nejen od virových onemocnění či potíží s trávením, ale třeba i od stresu a depresí. Jak ale úrodu rakytníku efektivně zpracovat, abychom si tuto zásobárnu vitamínů uchovali co nejdéle? Máme pro vás pár zajímavých tipů, nechte se inspirovat.
Rakytník řešetlákový rozhodně upoutává pozornost. Je nádhernou podzimní dekorací na našich zahradách, jeho sytě oranžové plody jsou typickou barvou podzimu. Tak jako šípek je známým vitamínovým králem na loukách nebo u polních cest, rakytník zastává jeho roli v zahrádkách či parcích. Rakytník a šípek se považují za dokonale doplňující se podzimní rostliny. Každá z nich je prospěšným pomocníkem v boji s následky sychravého podzimního počasí a zároveň součástí zdravého jídelníčku.
Nejčastěji se pravděpodobně setkáte s doporučením zpracovat úrodu rakytníku na sirup. Čerstvé nebo mražené bobulky rakytníku povaříme několik minut ve vodě, necháme trochu vychladnout a poté rozmixujeme. Řádným propasírováním se zbavíme semínek a slupek, získanou tekutinu pak svaříme s želírovacím cukrem. Ještě horký sirup nalijeme do čistých sklenic, pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto ponecháme do úplného vychladnutí. Rakytníkový čaj proti nachlazení a chřipce Rakytníkový čaj bude tou pravou podzimní vzpruhou, která vás zase postaví na nohy. Omytý a nadrcený rakytník zalijeme vodou, přivedeme k varu a asi pět minut povaříme na mírném ohni. Sundáme z plotny, necháme mírně zchladnout a scedíme. Nakonec osladíme medem a podáváme vlažný několikrát denně hned od prvních příznaků nachlazení.
Zralé plody rakytníku omyjeme, zalijeme trochou vody a krátce podusíme. Poté pečlivě rozmixujeme a propasírujeme. Přidáme želírovací cukr, zamícháme a přivedeme k varu, povaříme asi pět minut. Přidáme cukr podle chuti a opět povaříme. Sejmeme z plotny a sebereme vzniklou pěnu. Jestli má džem správně tuhou konzistenci ověříme tím, že kápneme lžičku džemu na chladný talířek. Kapka nesteče a zůstane na místě. V tu chvíli můžeme džem plnit do sklenic. Uzavřené sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme stát do vychladnutí. Džem má lahodnou, výraznou a nakyslou chuť, bude se hodit třeba i na Vánoce do lineckého cukroví.
Čerstvou úrodu rakytníku můžeme pochopitelně také zamrazit. Uchováme si tak všechny vitamíny a další cenné látky v něm obsažené a během podzimu i zimy jej můžeme libovolně využít. Hodit se bude třeba do moučníků, ale i do ranního ovocného smoothie, pro osvěžení i zdravé dobití energie, která nám s podzimem povážlivě ubývá.
Posilte si imunitu díky rakytníku
Období chřipek a nachlazení nám s nižšími teplotami a nevlídným počasím nám pomalu, ale jistě, klepe na dveře. V našem videu Vám poradíme, jak si posílit imunitu, díky rakytníku. Vyzkoušejte sami.
Šípky – proč je v přírodě rozhodně nepřehlížet?
Určitě jste už zaznamenali dozrávání krásných červených šípkových plodů. První, co vás napadlo, bylo možná využití pro nejrůznější podzimní dekorace, ale byla by škoda zapomínat, že šípek je především doslova poklad pro naše zdraví, zvláště teď, na začátku podzimu. Zajímavostí je, že veškerou naši spotřebu šípků pokryjí volně rostoucí rostliny, proto se u nás ani nepěstuje průmyslově.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika