Šípky – proč je v přírodě rozhodně nepřehlížet?

Šípky – proč je v přírodě rozhodně nepřehlížet?

Určitě jste už zaznamenali dozrávání krásných červených šípkových plodů. První, co vás napadlo, bylo možná využití pro nejrůznější podzimní dekorace, ale byla by škoda zapomínat, že šípek je především doslova poklad pro naše zdraví, zvláště teď, na začátku podzimu. Zajímavostí je, že veškerou naši spotřebu šípků pokryjí volně rostoucí rostliny, proto se u nás ani nepěstuje průmyslově.

4541×

Šípky obohatí naše tělo o velmi cenné a prospěšné látky, díky kterým budeme mnohem lépe připraveni na studené měsíce, které jsou před námi. Babské rady zahrnují popíjení šípkového čaje v rámci účinné prevence proti nachlazení a infekcím. Rutin obsažený v šípku však také umí zpevnit cévy, pomáhá při křečových žilách a bolestech s nimi spojených. Byla by určitě velká škoda neobohatit o šípky svůj podzimní jídelníček, protože do něj patří stejně dobře jako třeba dýně nebo rakytník.

Zdravý šípkový sirup

(doba přípravy null min)

Zdravý

Šípková omáčka

(doba přípravy 45 min)

Šípková

Co všechno umí šípky?

Šípky jsou stále jaksi nedoceněné, mnozí je považují za obtížný plevel a prochází kolem nich bez povšimnutí. To je ale velká škoda, protože síla, která se v nich skrývá, tak zůstává nevyužita. Šípky obsahují vitamin C, vitaminy B, provitaminy A, přírodní cukry, organické kyseliny a také vitamin E. Díky vápníku, rutinu a vitamínu C, který se v něm hojně nachází, je jedním z nejúčinnějších přírodních léků proti onemocnění dásní a vzniku paradentózy. Je prospěšný v boji proti zánětům ledvin a infekcím žlučníku, pomáhá při nadýmání, brání zadržování vody v těle a je účinný i proti závratím. Pomáhá při soustředění i při dýchacích potížích. Je vhodné nasadit šípek i při bolestivé menstruaci. Má se za to, že šípek čistí krev, posiluje krevní oběh, ale i trávení. Podporuje prý také správné fungování brzlíku. I v kuchyni se s ním přitom dají dělat hotové kulinářské divy!

Kuřecí šípkový steak

(doba přípravy 45 min)

Kuřecí

Šípkový čaj a jiné zázraky

Šípkový čaj zná prostě každý, je jakýmsi synonymem zdraví a posílení imunity v boji s nástrahami chladného podzimu a dlouhé zimy. Šípkový čaj však můžeme pít celoročně, v létě je skvělý dobře vychlazený s mátou, meduňkou a citronovou trávou. Pokud jde o další využití šípků v kuchyni, je jich vskutku celá řada, například marmelády, sirupy, likéry, šípkové želé, polévky, omáčky výborné ke zvěřině, moučníky, koláče a dokonce také víno. Šípkový čaj se postará o doplnění vitaminů ve vašem těle, čímž ho chrání před neduhy, bacily a infekcemi zvenčí. V kombinaci s kopřivou také zlepšuje vstřebávání železa a v boji proti horečkám je neocenitelný spolu s lípou nebo bezem. 

Podzimní čaje pro zahřátí a silnější imunitu: Sáhněte po zázvoru, černé jeřabině i borůvkách

Konec babího léta na sebe nenechá dlouho čekat. Čekají nás dny chladnější a naše tělo uvítá, když si pravidelně dopřejeme hřejivý čaj. Co takhle místo pytlíku z krabičky sáhnout po čerstvých či sušených bylinkách, zázvoru a ovoci? Jde to i zdravěji a my jsme si pro vás připravili tipy na čaje z domácích surovin ve vybraných receptech.

Podzimní

Šípky v kosmetice

Vysoký obsah antioxidantů v šípcích, zejména čerstvých, z nich dělá uznávaný produkt péče o pleť. Stárnoucí kůže přímo žízní po vitamínech a látkách v šípcích obsažených. Mnoho přírodních produktů v péči o pleť, včetně šípkového mýdla a šípkového balzámu na rty, je vyrobeno z oleje ze semen šípku. Je to skvělá volba pro všechny typy pleti a zvlhčuje, aniž by zatěžovala či příliš mastila. Nemluvě o kráse a vůni šípkového keře, což je výživa a pohlazení pro duši, stejně jako vědomí, že jakékoli zbytky bobulí budou v chladných zimních měsících krmit divokou zvěř.

Šípky v zahraniční kuchyni

Šípky nejsou jen výsadou české kuchyně, znají je i v jiných zemích. Například v Anglii nebo ve Skotsku určitě narazíte na delikatesní šípkové marmelády, džemy i sirupy, zkombinované třeba se skořicí, s pomerančem, s anýzem a podobně, samozřejmě pak nádherně zabalených jako ozdobný suvenýr na vaši kuchyňskou poličku. V Dánsku zase můžete ochutnat chuťově zajímavý dezert v podobě šípkového koláče. Sušené šípky se pak používají jako dekorace, a to doslova kdekoli si vzpomenete. Najdete je například v podzimně laděných koktejlech a nápojích nebo i jako ozdůbku pěny vašeho odpoledního latté. 

Uvařte si poctivý šípkový džem krok za krokem

Vyzkoušejte jednoduchý recept na šípkový džem krok za krokem.

Uvařte

Úvodní foto: Shutterstock.com

user-icon

autor Veronika

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena