Vaření.czMagazínCo s nasbíranými hřiby? Zkuste houbový olej, slaný koláč nebo sekanou

Co s nasbíranými hřiby? Zkuste houbový olej, slaný koláč nebo sekanou

Co s nasbíranými hřiby? Zkuste houbový olej, slaný koláč nebo sekanou

Divoce rostoucí pravé hřiby sbíráme od července až do října. Málokdy jsou zaměnitelné s jedovatými druhy hub, a tak jejich sběr zvládne každý, stejně tak následné zpracování.

15789×

Pravé hřiby najdeme především v jehličnatých lesích s bohatým výskytem borovic a smrků, ale i v lesích listnatých s kaštany a buky. Vlastní snahou nasbírané pravé hřiby jsou opravdovou delikatesou na všechny možné způsoby.

Jak poznáme pravý hřib

Pravý ušlechtilý hřib, nejznámějším je hřib smrkový, vyniká svou typickou "nožkou". Třeň má směrem dolů kyjovitě rozšířený nebo válcovitého tvaru. Typické je bělošedé jakoby síťovité žilkování. Klobouk hřibů bývá tmavě hnědý až černý a dosahuje průměru až 20 cm! Dužina hřibů je bílá a pevná. Protože hřiby patří k houbám výtrusným, nemají ze spodní strany klobouku lamely, ale rourky - podle stáří hřibu jde barva od bílé až  po zeleno-hnědou.

Vůně a chuť hřibů

Hřiby příjemně voní a chutnají po oříšcích. Někomu můžou chutnat i syrové, ovšem pozor, hřiby bývají často napadány parazity. Obsahují minerální látky jako železo, draslík a selen. Ale protože během svého růstu přijímají do dužiny škodlivé látky, neměli bychom si dopřávat více hřibů než čtvrt kilo za týden.

Čerstvě nasbírané pravé hřiby

Po sběru nebo nákupu čerstvých plodů hřiby zpracujeme. Odstraníme z nich pomocí kartáčku zbylé jehličí, hlínu, písek nebo mech. Vadné části opatrně vyřízneme, abychom neztratili zbytečně kus zdravého hřibu. Hřiby neomýváme, ztratily by vůni a nasály zbytečné množství vody. Pokud houby hned nezpracováváme dále, nerozkrájíme je, zbytečně by na okrajích a řezných plochách oschly.

Je libo hřibový olej?

Sušení hřibů

Plody očistíme, nakrájíme na plátky a usušíme. Varianta sušení je dvojí - můžeme je navléct na kuchyňskou nit nebo rozložit na plech vyložený pečícím papírem a sušit při 50 °C v troubě s pootevřenými dvířky.

Domácí hřibový olej

Z usušených hřibů můžeme připravit chutný olej. Hřiby nasekáme na menší kousky, vložíme do skleněné uzavíratelné láhve a dolijeme kvalitním olivovým olejem. Doplníme lístky čerstvých bylinek (bazalky, tymiánu apod.). Přidat můžeme i sušenou zeleninu. V chladu necháme vše louhovat zhruba 2 týdny.

Hřibový olej můžeme použít jak na saláty, k zakápnutí polévek, tak k různým pokrmům z hub. Výborně ochutí maso, když trochu oleje přikápneme do marinády.

Úvodní foto: Pixabay.com

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.

Houby v kuchyni

Vepřové nudličky se stříbrnými hřiby
(doba přípravy 45 min )
Vepřové nudličky

Pečená paprika plněná mletým masem, houbami a uzenou paprikou
(doba přípravy 45 min )
Pečená paprika

Slaný smetanový koláč s hřiby a uzenou slaninou
(doba přípravy 2 hod )
Slaný koláč

Hřibová sekaná s tymiánem
(doba přípravy 1 h 15 min )
Sekaná z hub

Krkovička na pravých hřibech
(doba přípravy 45 min )
Krkovička na hřibech

Pikantní topinky s pravým hřibem dubovým
(doba přípravy 20 min )
Topinky

Foto: Pixmac.cz

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena