Bedly jsou skvělé jako řízky, tím však jejich využití nekončí! Tyto masité houby můžete přidat do polévek, zapékat s oříšky nebo jetřeba podávat na smetaně. Objevte nové způsoby, jak si bedly vychutnat, a naučte se rozpoznat bezpečné druhy!
Velké rozložité klobouky bedel vysokých potěší oko houbařů i nehoubařů. Patří mezi vyhledávané houbové úlovky, protože nabízejí široké kulinářské využití - byť jednou z nejoblíbenějších jsou superjednoduché orestované bedly na kmíně podobně jako růžovky.
Při sbírání hub bychom se však měli mít na pozoru, některé druhy bedel nejsou k jídlu vhodné.
Bedla vysoká se vyznačuje dlouhou štíhlou nohou s výrazným prstencem a velkým kloboukem, který může mít průměr až 30 cm. Klobouk má šupinatý vzhled a noha je vláknitá. Co z ní připravíte?
Oblíbenou úpravou bedel jsou bedly v trojobalu. Jídlo je to jednoduché a chutné. Klobouky bedel osolíme, obalíme v mouce, vejcích a strouhance, a poté smažíme dozlatova. Bedly můžeme připravovat na pánvi nebo fritovat. Podobně připravíme také bedly v pivním těstíčku.
Smažené bedly skvěle chutnají s bramborovou kaší a okurkovým salátem. Domácí tatarkou rozhodně nic nezkazíme!
Z bedel se dají připravit i vynikající polévky - smetanové i zeleninové.
Bedly lze připravit i netradičně, například zapečené s mozzarellou a oříšky. Skvělé jsou bedly na smetaně, kde se restují na másle a podávají s knedlíky, nebo bedly na víně. Bedly oceníte také v úpravě s těstovinami.
Recepty s bedlami, které by vám neměly ujít?
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena