Nevíte, co s úrodou z lesa? Vyzkoušejte recept na skvělý houbový guláš!
2 stroužky | česnek |
1 l | vývar |
2 lžičky | majoránka |
2 ks | cibule |
200 g | lesní houby |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
2 lžičky | drcený kmín |
1 špetka | mleté nové koření |
2 lžíce | mletá sladká paprika |
1 špetka | mletý černý pepř |
podle potřeby | |
sádlo |
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Doporučuji mladé tvrdé houby (například suchohřiby nebo praváky). Cibuli necháme v hrnci zpěnit na sádle nebo oleji. Čím hnědší cibule bude, tím bude guláš tmavší. Jakmile cibulka zhnědne, přidáme nakrájené houby a na cibulce je orestujeme. Poté houby zasypeme sladkou paprikou a drceným kmínem, zamícháme a zalijeme vývarem. Guláš vaříme, dokud nejsou houby měkké a voda se trochu nevyvaří. Před dovařením přidáme mleté nové koření, pepř, prolisovaný česnek a podle potřeby dochutíme solí. Připravíme si tmavou jíšku a guláš zahustíme. Úplně na závěr přidáme sušenou majoránku, kterou do guláše přidáme tak, že ji promneme v rukou, aby se hezky rozvoněla. Guláš dále nevaříme, aby majoránka neztratila chuť. Houbový guláš z čerstvých lesních hub můžeme na talíři ozdobit čerstvou majoránkou a podáváme například s domácím cereálním chlebem.
Co s nasbíranými hřiby? Zkuste houbový olej, slaný koláč nebo sekanou
Divoce rostoucí pravé hřiby sbíráme od července až do října. Málokdy jsou zaměnitelné s jedovatými druhy hub, a tak jejich sběr zvládne každý, stejně tak následné zpracování.
autor Lusha Vege
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena