Smetanová houbová omáčka

Tentokrát něco pro houbaře. Recept na houbovou omáčku zjemněnou smetanou a octem.


3.11727x
45 min
21×

Ingredience

3 lžícemáslo
3 lžícehladká mouka
100 mlzakysaná smetana
100 mlsmetana ke šlehání
5 lžicolej na smažení
900 mlhoubový bujon
300-400 gčerstvé hříbky

podle chuti

sůl
mletý bílý pepř
vinný ocet
mletý kmín

Postup přípravy

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Menší houby pouze rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je předem do vody nebo mléka, aby změkly.

V kastrolu necháme rozehřát máslo. Přidáme mouku a necháme vysmažit zlatavou jíšku. Přilijeme houbový vývar z kostky a necháme základ omáčky provařit, aby se rozvařily možné hrudky.

Zatím si rozehřejeme olej. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Na rozehřátém oleji ji osmažíme dozlatova. Přidáme houby a směs okořeníme pepřem a kmínem. Houby necháme jen lehce podusit.

Dušené houby vsypeme do základu omáčky a necháme vše povařit, aby omáčka získala ten správný houbový šmrnc. Omáčku zjemníme oběma druhy smetany a podle chuti osolíme a okyselíme octem.

Houbovou smetanovou omáčku podáváme s dušeným masem a houskovým knedlíkem.

Foto: Shutterstock.com
user-icon

autor 100


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Smetanová houbová omáčka

Zpět na recept
Druh jídla
Omáčky
Národní kuchyně
Česká