2 stroužky | česnek | |
2-3 lžíce | olej | |
3 ks | brambory | |
2 ks | cibule | |
0.3 ks | celer | |
2 ks | mrkev | |
2 ks | petržel | |
2 lístky | bobkový list | |
2 lžíce | hladká mouka | |
1.5 l | zeleninový vývar | |
2-3 ks | houby čerstvé | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
majoránka | ||
mletý černý pepř |
Zeleninu očistíme - brambory oloupeme, mrkev s petrželí oškrábeme, celer s cibulí a česnekem také zbavíme slupky. Větší nasbírané houby očistíme hadříkem, zbavíme nepěkných částí a klobouk i nohu nakrájíme na drobné kousky. Ve velkém hrnci rozpálíme olej, vsypeme nadrobno nasekanou cibuli a orestujeme. Osmaženou cibulku zasypeme moukou, kterou za stálého míchání opražíme. Do hrnce přisypeme na kostky nakrájenou mrkev, celer, petržel, houby i brambory a zalijeme vodou (lépe vývarem). Obsah v hrnci na polévku zasypeme solí, přidáme bobkový list, trochu mletého pepře a dáme vařit. Bramboračku s houbami vaříme asi 20 - 30 minut, až je vše měkké. Na závěr bramboračku dochutíme rozemnutou majoránkou a prolisovaným česnekem. Pokud by byla polévku málo hustá, můžeme ji ještě zahustit hotovou jíškou, případně uvařeným a rozmixovaným bramborem. Podle potřeby dosolíme a dopepříme. Bramboračka s hříbky chutná nejlépe s krajícem čerstvého chleba. Tato polévka není nijak finančně náročná. Až 6 porcí bramboračky s houbami tak připravíme za pouhých 30 Kč.
Zahřejte se poctivou polévkou: 6 nejlepších receptů na bramboračku, zelňačku i kulajdu
Přišly mrazivé dny a určitě také pociťujete, jak důležité je se v těchto dnech zahřát. Při volbě pokrmů nemůžete šlápnout vedle, když sáhnete po vydatné domácí polévce. Máme pro vás perfektní recepty z brambor, hub a zelí - surovin, které si teď tělo žádá nejvíce.
Polévka je grunt: Recept na výbornou bramboračku s houbami krok za krokem
Přinesli jste si z lesa košík nasbíraných hub? Milujete kromě houbové smaženice také houbové polévky? Potom zkuste recept na tuto bramborovou polévku s kořenovou zeleninou a čerstvými hříbky. Je výborná!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena