Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Brambory oloupeme a také nakrájíme na kousky. Sušené houby předem namočíme.
Na 30 g sádla nebo másla si osmažíme nadrobno nakrájenou větší cibuli. Až bude cibulka osmažená dozlatova, přidáme mrkev, petržel, celer a brambory. Vše orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme kmín, nové koření, bobkový list a zalijeme vroucí vodou. Do základu na bramboračku přidáme předem namočené houby a vše povaříme doměkka.
Mezitím si v kastrůlku připravíme jíšku. 15 g másla necháme rozehřát, přidáme mouku a za stálého míchání jíšku osmahneme do hněda. Vlijeme do polévky po troškách - záleží, jak polévku chceme mít hustou.
Bramboračku dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, naseknou čerstvou petrželkou a libečkem. Podle potřeby přidáme sůl a pepř.
Bramboračku od maminky podáváme jako velmi sytou polévku samotnou, větší jedlíci ještě přikusují chléb.