Houby - voňavý balzám na duši

Houby - voňavý balzám na duši

Les s houbami je balzámem na duši. Samotné hledání hub je pokaždé napínavé. Příprava houbových jídel skýtá voňavé potěšení a co teprv výsledek. To je vždycky zaručená pochoutka! Jsou-li houby vašim oblíbeným kuchařským tématem, článek si určitě přečtěte.

11454×

Houby pod mikroskopem

Houby nejsou příliš energetický hodnotné, zato mají typickou a nenahraditelnou chuť a vůni. Obsahují řadu vitamínů a minerálních látek. Zejména provitamín A, skupinu vitamínů B a protikřivičný vitamín D, který není obsažen v žádné jiné rostlině. Z nerostných látek obsahují houby draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, stopy fluoru, mědi manganu, kobaltu a titanu. Pomáhají trávicím procesům a jsou vhodným doplňkem dietní stravy.

Praktické rady k přípravě hub

Pokud dáváme houby do polévky, nejprve je podusíme s cibulkou na másle, zvýrazníme tím jejich chuť. Teprve pak je přidáme do polévky. Pokud houby dusíme, nesolíme je, aby zbytečně nepouštěly šťávu. Dusíme je nejprve ve vlastní šťávě, teprve pak je dusíme na tuku. Pro pečení a grilování hub, vybíráme houby s tužší dužninou. Houby pečeme zásadně na tuku, který už je zahřátý na vyšší teplotu, tak zůstanou křupavé a nezměknou. Grilované houby solíme až ke konci přípravy. Konzervované houby vždy řádně prohlédneme, aby nebyly zkažené nebo ohlodané plži. Při větším "úlovku" si můžeme část hub nasušit do zásoby. K sušení hub volíme především hřibovité houby nebo lupenaté (májovky, ryzce syrovinku, kotrč, některé druhy žampionů). Nakrájené plátky sušíme odděleně na vzdušném místě.

Houby na talíři

V receptech na Vaření.cz najdete množství inspirace jak s houbami naložit. Neodolala jsem a přidávám několik nových tipů na houbové pochoutky.

Vídeňský houbový krém

Ingredience

500 g hub, 1 cibule, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 dl bílého vína,5 dl mléka, 2 dl šlehačky,petrželka,1/2 citrónu, sůl a pepř

Postup

Houby nakrájíme na plátky dusíme 10 minut na másle a cibuli nakrájené nadrobno. Lehce zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vínem i mlékem a povaříme. Vzniklou směs rozmixujeme, ochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu a podáváme s petrželkou k masům.

Paštika z hříbků

Ingredience

1,5 kg mladých hřibů, 6 polévkových lžic oleje, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 3 polévkové lžíce sekané petrželky, 6 šalotek (lahůdkových cibulek), 500 g lahůdkových párků, 2 proužky tučného od šunky, 1 malý hrnek strouhanky, 1 dcl bujónu, špetka drceného tymiánu, sůl, pepř

Postup

Odkrojíme třeně, drobně nasekáme, kloboučky necháme vcelku, posolíme, opepříme, pokapeme olejem a necháme uležet. Jemně nasekáme cibuli, česnek, oloupané párky nastrouháme nahrubo. Ve 3 lžících oleje usmažíme na pánvi nasekané třeně, párkovou hmotu, cibuli, česnek, 1 lžíci petrželky a špetku tymiánu. Necháme zezlátnout a dobře promícháme. Do vymazané formy na paštiku dáme plátky tučného od šunky pro lepší vyklopení. Střídavě plníme vrstvou nádivky a kloboučků hub, které vždy posypeme směsí šalotky, česneku a petrželky. Začínáme a končíme vrstvou kloboučků. Pečeme v horké troubě asi 50 minut. Podáváme horké.

Plněné žampiony

Ingredience

500 g žampionů, 150 g másla, 3 vejce, 1 cibule, sůl, pepř, 150 g šunky, 2 dl bílého vína, 1 zelená paprika

Postup

Nádivku připravíme z jemně pokrájených tření a vyříznutých lupenů žampionů, které dusíme na kousku másla společně s nakrájenou cibulí. Potom přidáme pokrájenou papriku, 3 vejce, sůl a pepř. Plníme větší klobouky žampionů s mírně vyříznutými lupeny. Nádivku jednou proložíme plátkem šunky. Takto připravené žampiony dusíme na másle asi 10 minut. Nakonec je zalijeme bílým vínem a podáváme teplé, obložené zeleninou. Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena