Češi v poslední době na potravinách evidentně velmi šetří, nákupní vozíky zákazníků jsou stále méně plné a lidé podle všeho tráví více času porovnáváním cen zboží. Podle Českého statistického úřadu klesly tržby obchodníků meziročně téměř o šest procent.
Výrobci tak ve snaze udržet nízké ceny zboží nahrazují dražší suroviny levnějšími, což je podle nich mimo jiné také důsledkem zvyšování DPH. Za nízkou cenou výrobku však stále častěji stojí právě moderní chemická náhražky, například masa, másla, mléka a podobně.
Potravinové náhražky, které neobsahují předepsané suroviny, běžný zákazník pravděpodobně pozná až podle chuti. Balení výrobků s obsahem náhražkových surovin jsou podobná a někdy i téměř stejná jako ty u kvalitnějších potravin, je proto nutné pozorně číst etikety a věnovat pozornost jak názvu, tak i složení. Místo čokolády tak můžeme při troše nepozornosti kupovat kakaovou pochoutku, místo sýru tavený výrobek. Velmi diskutovaný byl v minulosti například výrobek s názvem tradiční pomazánkové máslo a pomazánkový krém. Ve druhém případě šlo jasně o náhražkový produkt, který neobsahoval mléčné složky, ale jen rostlinný tuk. Právě toto jsou tzv. potravinové náhražky, které nemají nárok na tradiční název, protože výrobce nevyužil původní suroviny, ale jejich méně kvalitní, a tím i levnější alternativy. V českých obchodech jich bohužel přibývá a podle Potravinářské komory už tvoří deset procent veškerého nabízeného potravinářského zboží.
I velké obchodní řetězce zaznamenávají pokles tržeb, a ještě výraznější je tento pokles v malých prodejnách. Lidé podle mluvčích potravinových řetězců i malých samostatných prodejen šetří a znatelně omezují své výdaje. Není patrné, že by chodili nakupovat méně často, ale odnášejí si menší nákupy a stále častěji vyhledávají výrazné promoční akce, jejichž využitím se snaží ušetřit. Pokud zrovna nejsou dané výrobky ve slevě, lidé hledají jejich levnější náhražky, tedy potraviny, ve kterých ubývá podíl masa, mléka a dalších přirozených složek, a nahrazuje je moderní chemie, která je činí levnějšími. Stále také roste počet lidí, kteří se za nákupy vydávají do okolních států.
Potravinové náhražky si už vydobyly stálé místo na pultech českých obchodů a v některých kategoriích potravin tvoří, jak zmíněno, až desetinu tuzemské produkce. Smutný, ale holý fakt. Velký podíl mají náhražky především mezi tavenými sýry a k dostání jsou i napodobeniny tvrdých sýrů, které místo mléka obsahují rostlinné tuky. Odborníci odhadují, že napodobeniny tavených sýrů tvoří zhruba desetinu z celkové tuzemské výroby. Imitace mléčných výrobků jsou také často dováženy ze zahraničí. Tyto výrobky z rostlinných tuků však nesmějí být v obchodech označovány a prodávány jako běžný sýr nebo máslo a nejsou zpravidla zařazeny ani mezi klasické mléčné výrobky. Mezi alternativní náhražkové suroviny lze zařadit také křehčené maso, které se u nás svého času těšilo velké oblibě. To je během zpracování napuštěno vodou a solí a výrobní náklady na kilogram takového masového produktu jsou díky tomu nižší. Mezi cukrovinkami jsou pak velmi běžné náhražky čokolády, které jsou však na první pohled nerozeznatelné. Poznáte je hlavně podle výrazně nižší ceny.
Klamání spotřebitele patří mezi nekalé obchodní praktiky, které jsou zakázány pod vysokou pokutou. Každý podnikatel, a tedy i obchodník, je při svém podnikání povinen dbát na ochranu spotřebitele, ať už mu poskytuje služby nebo prodává výrobky či zboží. Například jogurty s vysokým obsahem škrobu kvůli konzistenci nebo párky, kde je místo masa sója, mohou být příkladem takového klamání spotřebitele, který očekává za své peníze kvalitu. Pokud jde o zdravotní následky, ani takovéto stravování, jednou za čas, zdravého člověka neohrozí. Problémem může být pravidelná a značná konzumace náhražkových potravin, která zapříčiní nedostatek potřebných živin a zvyšuje riziko některých civilizačních onemocnění.
Sladkosti dáváme dětem za odměnu, ve skutečnosti je to spíše za trest. Rafinovaný cukr stojí v pozadí mnohých zdravotních potíží. Naštěstí existují zdravější náhražky.
Používání tohoto zvýrazňovače chuti je prý ve velké míře škodlivé. K dětem mladším 3 let by se dokonce vůbec neměl dostat. Proč? Čtěte následující článek.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika