Lilek neboli baklažán pochází z Balkánu, patří do čeledi lilkovitých a i když se z botanického hlediska řadí mezi ovoce, v gastronomii je obvykle považován za zeleninu. Milovníci lilku si bez něj jistě neumí představit žádnou letní grilovačku, jeho využití v kuchyni je mnohostranné a pokud nepatříte k jeho zatvrzelým odpůrcům, zkuste se o něm spolu s námi dozvědět o málo víc.
Lilek je tradičně k vidění ve středomořské, balkánské, turecké a severoafrické kuchyni. Je zajímavostí, že ve Starověkém Řecku se věřilo, že nadměrná konzumace lilku připraví člověka o rozum. Nazývali jej díky tomu jablkem bláznů. Teprve tepelnou úpravou se lidé přesvědčili o tom, že je v tomto směru neškodný a zároveň jim zachutnal. Teplem se totiž lilek zbavuje nejen hořkosti dužniny, ale i jedovatého solaninu.
Syrové lilky jsou nepoživatelné. Nejen že by nás asi neuspokojily svou fádní chutí, ale především obsahují jedovatý alkaloid solanin, který se vyskytuje také v bramborových klíčcích a v nezralých rajčatech. Konzumace solaninu může vést k nepříjemným žaludečním a střevním potížím, proto by se i lilky měly vždy tepelně upravit, abychom si na nich opravdu pochutnali a zároveň se vyhnuli jakýmkoli zdravotním potížím.
Lilek jíme celý, včetně jeho temně fialové slupky. Právě pod ní najdeme také nejvíc cenných látek, prospěšných pro naše zdraví. Lilek se většinou před úpravou nechává takzvaně vypotit. Nejprve se lehce nasolí, a až se orosí, je třeba jej otřít dosucha. To samé můžeme pozorovat například také u cuket. Lilek se tímto vypocením zbaví přebytečné vody, ale i hořké chuti a díky množství pórů nebude tolik vsakovat olej. Pokud jde o samotnou tepelnou úpravu lilku, nejběžnější a velmi oblíbené je marinování, pečení na grilu, zapékání nebo smažení. V arabské kuchyni se lilek plní a následně zapéká, podobný způsob úpravy je ale oblíbený i u nás. Jemně rozmixovaný lilek je také součástí výborných pomazánek a využívá se také do salátů či k masu, kam se hodí i jiné druhy pečené či jinak upravené zeleniny. Grilovaný lilek je vynikající s olivovým olejem, v kombinaci s grilovacími bylinkami, jako je například oregano, bazalka, chilli a česnek. Na grilu může mít podobné uplatnění jako zmíněná cuketa, hodí se k masu i do grilovaných zeleninových směsí. Kromě toho je však výborný i do těstovin.
Budeme potřebovat: jeden větší lilek, sůl, pepř, česnek, olivový olej, rozmarýn, tymián
Postup: Lilek nakrájíme na kolečka, vložíme do misky a zakapejme olivovým olejem. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a vše dobře promícháme. Těsně před grilováním posypeme nasekaným tymiánem, nakonec přiložíme snítky rozmarýnu. Pečeme na grilu zhruba pět minut z každé strany.
Budeme potřebovat: 1 lilek, 2 stroužky česneku, bílý jogurt, olivový olej, sůl, pepř, kmín, petrželku
Postup: Lilek pokrájíme na nudličky a necháme osmahnout na pánvi. Přidáme koření, česnek a pečlivě promícháme. Orestovaný lilek vložíme do mixéru a rozmixujte najemno. Můžeme podávat na opečené bagetce, dozdobené lžičkou jogurtu a snítkou petrželky.
Budeme potřebovat: 1 velký lilek, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, chilli, rozmarýn, tymián, olivový olej, citron, med, sýr feta
Postup: Lilek nakrájíme, smícháme s prolisovaným česnekem, olivovým olejem a kořením. Poté lilek upečeme v troubě, může být i grilovaný. Během pečení lilku si připravíme salátový dresink. V misce smícháme asi čtyři lžíce olivového oleje, lžičku medu, citronovou šťávu a jeden prolisovaný stroužek česneku. Přidáme sůl, pepř a promícháme. Opečený lilek na talíři přelijeme dresinkem a posypeme feta sýrem nakrájeným na kousky. Nakonec posypeme bylinkami a podáváme.
V Řecku se lilek neboli baklažán používá do tradičního pokrmu zvaného musaka. Jde o kombinaci lilku s bramborami a mletým masem. Ve Francii se zase můžete setkat s tradičním ratatouille, míchaným zeleninovým pokrmem, kde se kromě lilku objevují také rajčata, česnek, cuketa, cibule a směs koření. V Srbsku zase mají zavařovaný ajvar, tradiční čalamádu, kde se chuť lilku mísí s červenými paprikami, česnekem a chilli.
Lilek snižuje obsah cholesterolu v krvi, brání lámavosti drobných krevních kapilár a má i antioxidační účinky. Obsahuje velké množství karotenu, vitamínů skupiny B, dále pak kyselinu listovou a pantotenovou. Je v něm spousta minerálů, zejména hořčíku, železa, vápníku, manganu a zinku. Obsahuje látky příznivě působící na krevní tlak i střevní mikroorganismy. Věděli jste ale, že lilek obsahuje také nikotin? Naštěstí jen velmi zanedbatelné množství. Přibližně se dá říci, že devět kilogramů lilku obsahuje stejné množství nikotinu jako jedna cigareta
Videorecept: Zapečené lilky podle Anny
Další tip na úžasně jednoduchou a zároveň zdravou večeři!
Cuketa na talíři: Oblíbené recepty, které musíte vyzkoušet!
Cuketa - velmi tvárná a zdravá zelenina, která se dá připravit na tisíce způsobů a dokáže zpestřit každý jídelníček. Její sezóna právě začíná, proto vám přinášíme tipy na ty nejlepší cuketové pokrmy.
Halloumi – perfektní sýr do letních salátů i na gril
Už jste slyšeli o halloumi? Tenhle slaný, a i jinak velmi specifický sýr, pochází z ostrova Kypr a řadí se mezi pochoutky středomořské kuchyně. Patří mezi nejstarší sýry na světě a v posledních letech se objevuje i u nás, především během oblíbených letních grilovaček. Halloumi se skvěle hodí na pánev, do trouby i na gril, protože se ani vlivem vysoké teploty neroztéká a drží tvar.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena