S přicházejícím jarem, přibývajícím světlem a vyššími teplotami se nám do těla vlévá také síla a energie. Mnozí z nás využijí tuto novou životní vzpruhu na jarní úklid šatníku nebo umytí oken, jsou však i jiná důležitá místa v naší domácnosti, která potřebují jarní očistu dřív, než nás přepadnou následky jarní únavy.
Je to především místnost, kterou využíváme notně a pravidelně, tedy kuchyně se všemi svými skříňkami a policemi. Naší pozornosti pak pochopitelně nesmí ujít lednice ani mrazák, stejně jako skladovací a zásobovací prostory, tedy komora nebo špajz. Jaro začne co nevidět pronikat do našich příbytků a svým slunečním světlem odhalovat veškerý nepořádek, prach či dokonce plíseň. Je tedy na čase s tím něco udělat.
Kuchyně je obvykle královnou každé domácnosti, je neustále v provozu a podle počtu strávníků v ní dříve nebo později nastává nepořádek či dokonce chaos. Často používané věci mění svá místa, na ty méně používané sedá prach. Ubývají zásoby, přibývá volně položených zbytečností. Nepříliš často využité spotřebiče zabírají místo a překážejí. V lednici přibývá zbytků, objevují se skvrny, drobky, zápach, někde můžete zaznamenat i přítomnost nevítaných návštěvníků jako jsou mravenci, potravinoví moli, octomilky nebo i myši. Důsledný úklid, kdy vyhodíme vše nepotřebné, prošlé či zkažené, nám umožní objevit spoustu nově uvolněného místa, které dá vydechnout prostoru i stěnám, vyžene zde usazený hmyz a vnese mezi uložené věci a zásoby čistotu a řád. A co přesně hledat a nepřehlédnout? Především pavučiny, kukly a červy, díry v obalech, kontrolujte pak také změny vůní, chutí či náznaky plísně nebo hniloby. Takto napadené potraviny je třeba bez milosti vyhodit.
Jak a kde správně uchovávat potraviny v lednici?
Skladování jídla v lednici má svá pravidla, i když ne každý z nás se jimi řídí. Pokud budete potraviny uchovávat správným způsobem, zabráníte tomu, že podlehnou zkáze dřív, než by měly. Předejdete tak zbytečnému vyhazování a tím plýtvání jídlem, stejně jako nepořádku v lednici.
Všechny tyto úložné prostory bude potřeba pečlivě vyklidit, vymést, vyvětrat, důsledně vymýt a vytřít, nejlépe šetrnou desinfekcí, poté nově uspořádat. Díky novému zorganizování získáte přehled, kolik čeho doma máte, ale také zda zbytečně neskladujete nepotřebné věci. Novým uskladněním dáte věcem jasné, pevné a snadno dosažitelné místo. Pokud jde o přítomnost nevítaného hmyzu, buďte skutečně nekompromisní. Pamatujte, že moli se mohou skrývat opravdu ve všem, od koření až po instantní polévky či kaše. Někdy ani nemusí být obal viditelně poškozený či otevřený, aby si sem červi a jiné potvůrky našli cestu. Prokoušou se obalem, najdou nepatrnou dírku, někdy si je přinesete už z obchodu. Pro usnadnění a uchování pořádku si pořiďte (nejlépe průhledné a dobře uzavíratelné) dózy na potraviny. Mohou se dobře skládat na sebe, díky těsnění zase prodlužují čerstvost potravin a zabraňují vniknutí molů. Jednotlivé dózy a všechny úložné boxy a sklenice bude dobré popsat.
Nebývá to ta nejoblíbenější činnost, ale přesto je naprosto nezbytná. Pokud nechcete úklidem lednice strávit celý den, nejjednodušší bude vše vyndat, přebrat a to, co je již k nepotřebě, rovnou vyhodit. K umytí vnitřku lednice používejte co nejšetrnější přípravky bez silných vůní, které do bezprostřední blízkosti potravin skutečně nejsou vhodné. K vymytí lednice může postačit i teplá mýdlová voda nebo voda s trochou octa, který pohltí pachy. Pečlivě umyjte všechny stopy po rozlitých tekutinách, zaschlé skvrny od jogurtů, mléka a podobně. Nezapomeňte vydrhnout i všechny různé panty a škvíry, kde se snadno schovají vajíčka škůdců. Neskladujte výrobky, které máte otevřené již několikrát, prohlédněte datum spotřeby, zkontrolujte přítomnost plísní. Vše na pohled oschlé, podivně zbarvené či nevábně vonící rovnou vyhoďte.
Mrazák po odmražení pečlivě vymyjte vodou s octem nebo jedlou sodou a poté vytřete do sucha. Šuplíky pak vraťte zpět a potraviny uložte tak, aby ty nejstarší byly první po ruce. Ani v mrazáku neskladujte potraviny příliš dlouhou dobu, především maso a ryby. Sáčky s ovocem a zeleninou po otevření spotřebujte a kontrolujte datum spotřeby jednotlivých výrobků.
Svou kuchyňskou linku ukliďte a uspořádejte tak, aby každému vaření či jen seberychlejší přípravě snídaně nemuselo předcházet složité hledání, přehrabování, uklízení nepořádku apod. I vy se ve své kuchyni budete cítit lépe, když jí dopřejete svěží jarní očistu a reorganizaci. Z nepřehledných a přeplněných šuplíků vyhoďte vše, co neslouží vašim každodenním potřebám. Vyhoďte rozbité náčiní, zkontrolujte, zda nebude potřeba nabrousit nože.
Jarní úklid dodá vaší kuchyni nový lesk, a i když může dát zabrat, každá hospodyňka ví, že ten pocit nakonec stojí za to.
Odlehčete spíž a zlikvidujte zásoby ořechů i zavařenin: Tipy na sladké náplně do koláčů a buchet
Nevíte, čím naplnit nebo ozdobit vaše koláče? Máte doma spoustu ovoce a zavařenin? Pak vám nic nebrání je použít.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika