Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Chřest snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, zlepšuje látkovou výměnu, má protizánětlivé účinky a ulevuje od artritidy i revmatismu. Náš organismus odvodňuje a také očistí, pomáhá při infekcích močových cest.
Před samotnou přípravou je nutné chřest očistit. Výhonky se u obou druhů chřestu nejprve důkladně omyjí a pak se odlomí či odříznou jeho spodní dřevnaté části. Zbylá část chřestu se oloupe. Zelený chřest se loupe jen ve spodní třetině výhonku, pokud je mladý, loupat se nemusí. Bílý chřest je naopak nutné oloupat celý. Očištěný chřest svážeme do svazků po pěti nebo osmi kusech a vložíme na stojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce, špičky necháme nad vodou a vaří se tak jen v páře. Bílý chřest vaříme 5 - 8 minut, zelený chřest 2 - 5 minut. Záleží na síle výhonků. Chřest by měl být uvařený do poloměkka, zelený chřest stačí i lehce ogrilovat a nemusí se vařit vůbec. Pokud chřest po uvaření okamžitě nepodáváme nebo dále tepelně nezpracováváme, ponoříme ho ihned do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval barvu i konzistenci. Chřest je možné vařit i v neochucené vodě, v tom případě však chřest před vařením osolíme, ochutíme cukrem a mírně pokapeme citronovou šťávou. Na zelený chřest se však citronová šťáva nepoužívá.
Správně uvařený chřest by neměl být v žádném případě rozvařený doměkka. Do poloměkka vaříme například i květák nebo brokolici. Bílý chřest můžeme podávat jen tak, ale skvěle chutná i s vajíčky, bramborami, máslem, klasickou nebo zauzenou šunkou, mlékem, sýry, rybami či telecím masem.
Pokud si chceme připravit chřest v troubě, pak jej oloupeme a rozložíme na plech. Zakápneme chřest olejem a dobře promícháme, aby se olej rovnoměrně rozprostřel. Nakonec jej osolíme a dáme péct asi na deset minut do trouby na 230 °C.
Velmi jednoduché je také vaření chřestu v mikrovlnné troubě. Půl kilogramu chřestu vložíme do varné misky, přilijeme decilitr vody, přidáme 25 gramů másla, špetku soli a cukru. Misku zakryjeme mikroténovou fólií a vložíme do mikrovlnné trouby. Bílý chřest vaříme při výkonu 750 W přibližně 10 - 11 minut, zelený chřest pak o 2 - 3 minuty méně.
Do mnoha českých domácností si chřest stále ještě hledá cestu. Pokud jde o způsob jeho podávání, nejčastěji se chřest krátce povaří a podává s rozpuštěným máslem, s holandskou omáčkou nebo sýrovou omáčkou. Chřest se však hodí také pro přípravu krémových polévek, na zapékání, k těstovinám, do italského rizota, do salátů, jako příloha ke steakům nebo do slaných koláčů. Pokud mu dáte šanci, uvidíte, že není vůbec těžké přijít chřestu na chuť!
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Sezóna chřestu je v plném proudu
Jaro se už před pár dny rozjelo naplno a v obchodech a na trzích se od farmářů objevují nové potraviny, na které jsme si museli přes zimu počkat, pokud jsme je chtěli opravdu sezónní. Dnes se podíváme na chřest.
Recept na slaný koláč s chřestem krok za krokem
Hledáte fajn recept na slané pohoštění? Tomuto chřestovému slanému koláči jen tak někdo neodolá. Vyzkoušejte jej připravit podle fotoreceptu krok za krokem. Je jemný, nadýchaný a zmizí ze stolu bleskovou rychlostí.
Jemná a krémová: Polévka ze zeleného chřestu krok za krokem
Vyzkoušejte polévku ze zeleného chřestu. Je jemná, krémová a s rozpečenou bagetkou sypanou sýrem chutná báječně. Recept je velmi jednoduchý.
Foto: Shutterstock.com
autor Veronika
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena