250 g | kuskus | |
400 ml | slepičí nebo zeleninový vývar | |
2 ks | šalotka | |
300 g | zelený chřest | |
250 g | cherry rajče | |
1 ks | citron | |
2 lžíce | pažitka nasekaná | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
3 lžíce | kapary | |
na ozdobu | ||
květy pažitky | ||
podle potřeby | ||
3 lžíce | olivový olej |
Chřest očistíme, zbavíme spodních dřevnatých částí, hlavičky oddělíme a stonky nakrájíme na kousky asi 1 cm silné. Kuskus nasypeme do velké ploché mísy a promícháme se solí a olejem. Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme nakrájený chřest a vše povaříme asi 5 minut, dokud nebude akorát na skus. Potom přiměřené množství vývaru slijeme na připravený kuskus a povařené kousky chřestu ochladíme v ledové vodě s kousky citronu. Zalitý kuskus zlehka promícháme, zakryjeme folií a necháme odstát, dokud se tekutina zcela nevstřebá a kuskus nevychladne.
Mezitím oloupanou šalotku nesekáme najemno, cherry rajčátka rozkrojíme na poloviny a okapané kapary podle potřeby rozkrojíme. Pažitku nasekáme nadrobno.
Do mísy s vychladlým kuskusem přidáme nasekanou šalotku, chřest, rajčata, kapary a pažitku. Vše důkladně promícháme a ochutíme vinným octem, osolíme, opepříme a zjemníme olivovým olejem a necháme asi 1 hodinu v chladu odležet.
Salát z kuskusu s chřestem, rajčaty a kapary rozdělíme na porce, ozdobíme květem pažitky a podáváme jako lehkou večeři. Výborně se hodí ke grilovaným steakům nebo rybám.
Vaříme s kuskusem: Nejlepší recepty s ultra rychlou přípravou!
Kuskus je velmi variabilní surovina, dá se použít jako jednoduchá příloha, hlavní chod v podobě salátu, na způsob rizota, ale také použít jako základ do nejrůznějších placiček, polévek a jako hlavní surovina při přípravě sladkých nákypů a kaší. Jak se kuskus správně připravuje se podíváme ve vybraných receptech.
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena