Chřest ve slanině s holandskou omáčkou

Nastala sezóna chřestu. Je tedy na čase vyzkoušet předkrm z chřestu v kombinaci s jemnou holandskou omáčkou.


3.06x
45 min

Postup přípravy

Nejprve si přepustíme máslo. Máslo pomalu rozpustíme v hrnci se silným dnem a na mírném plameni jej necháme probublávat. Na hladině se bude tvořit pěna, kterou je třeba odebírat a na dně se bude srážet syrovátka. Jakmile zůstane na hladině jen čistý tuk zlatavé barvy a přestane se tvořit pěna, hrnec stáhneme z ohně a necháme lehce vychladnout. Nakonec máslo přecedíme nejlépe přes 3 vrstvy plátýnka, čímž se zbavíme syrovátky usazené na dně.

Pokud si na tento krok netroufáme, můžeme jej vynechat a použít obyčejné máslo, případně lze koupit už hotové přepuštěné máslo.

Z chřestu odkrojíme konce a oloupeme poslední třetinu výhonku. Čerstvý zelený chřest čištění nevyžaduje. Rozdělíme jej na 3 části, které svážeme provázkem. Vložíme jej do vroucí osolené vody a krátce povaříme. Stačí zhruba 2 - 5 minut.

Po uvaření chřest okamžitě zchladíme ve studené vodě. Zachová si tak barvu, než připravíme holandskou omáčku.

Na holandskou omáčku si nachystáme 2 kastrůlky nebo nerezovou misku, která po vložení do kastrůlku zapadne zhruba do jeho poloviny. Do většího kastrůlku nalijeme asi 2 cm vody a zahříváme, dokud nezačne lehce bublat. Voda by neměla vařit. Poté do menšího kastrůlku přidáme 4 lžíce bílého vína a lehce jej prohřejeme.

Přidáme žloutky a za neustálého šlehání je zahříváme. Teplota by neměla přesáhnout 65 °C, aby se žloutky nesrazily, ale naopak jen lehce zhoustly. Toho docílíme jednoduchým trikem. Stačí vždy na chvíli sundat kastrůlek z plotny, chvíli šlehat bez zahřívání a poté opět vrátit nad vodní páru. Tento postup opakujeme zhruba 3 minuty, během kterých nepřestáváme žloutky šlehat. Po 3 minutách, za neustálého šlehání, ke žloutkům pomalu přiléváme přepuštěné máslo nebo máslo nakrájené na kousky.

V tomto případě vždy počkáme, až se část másla rozpustí a až poté přidáme další část.

Holandskou omáčku dochutíme solí, trochou citronové šťávy a můžeme použít i pepř.

Plátky anglické slaniny opečeme na rozpáleném oleji a uchováme v teple. Připravený chřest zabalíme do slaniny a přelijeme holandskou omáčkou.

Chřest ve slanině s holandskou omáčkou můžeme podávat jako předkrm, ale s brambory také jako lehkou večeři.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Chřest ve slanině s holandskou omáčkou

Zpět na recept