Chřest je v jarní kuchyni skutečným pokladem. Nabízí nejen jemnou chuť a šťavnatost, ale také neuvěřitelnou variabilitu v přípravě. Zjistěte, jaké druhy chřestu existují, v čem se liší, kdy je nejlepší sezóna a jak si je naplno užit na pěti skvělých způsobů.
Chřest patří mezi dražší druhy zeleniny a má to svoje důvody - chřest je totiž cenná surovina. Do jeho ceny se promítá krátká sezona, náročná sklizeň na ruční práci a potřeba výhonky rychle dopravit ke spotřebiteli a sníst. Považte:
-> Jak připravit chřest, aby byl dokonale křupavý?
Sezóna chřestu v Česku začíná obvykle v polovině dubna a trvá do konce června. Největší chřestové farmy najdeme na Mělnicku, Kolínsku, v Polabí, kde ideální půda a podnebí vytvářejí ideální podmínky pro jeho růst.
Chřest můžeme použít do těstovin, rizota i kuskusu, do slaných koláčů a slaného pečiva, polévek, zapékat se sýrem nebo přidat do omelety.
Skvěle chutná v jednoduchých úpravách s minimem dalších surovin například pečený nebo vařený. Fantastický je také jako příloha k masu, sýrům, zelenině i se slaninou. Ikonický je chřest s holandskou omáčkou.
-> Afrodiziakum i elixír mládí - zamilujte si chřest!
Pečení v troubě je nejlepší způsob, jak v chřestu probudit sladké tóny. Stačí předehřát troubu na 200 °C, pokapat je olivovým olejem, osolit, opepřit a přidat trochu citronové kůry. Pečeme asi 12-15 minut, dokud nebude na skus měký. Pečený chřest můžeme podávat jako předkrm či přílohu.
V osolené vroucí vodě povaříme zelený chřest 2-4 minuty, bílý 4-6 minut podle tloušťky stonků. Pak ho rychle zchladíme v ledové vodě, abychom zastavili var a výhodny neztratily křehkost.
Vařený chřest skvěle chutná s rozpuštěným máslem, případně opraženou strouhankou nebo s holandskou omáčkou či jen s pár kapkami citronové šťávy a olivového oleje.
Gril dodá chřestu nezaměnitelnou kouřovou vůni a šmrnc. Stonky potřeme olivovým olejem, osolíme a grilujeme přímo na roštu nebo na grilovací pánvi, dokud se na výhoncích neobjeví tmavé opečené proužky (asi 2-3 minuty z každé strany).
-> Recept na chřest ve slaninovém kabátku s holandskou omáčkou krok za krokem
Zkuste marinovaný chřest, hodí se jako lehký předkrm nebo originální příloha. Blanšírujte stonky, pak je naložte do směsi olivového oleje, citronové šťávy, trochy medu a dijonské hořčice. Nechte odležet alespoň hodinu.
Recepty, které se vám mohou hodit:
Krémové risotto s bílým chřestem
Autor:redakce