Nastala sezóna chřestu. Je tedy na čase vyzkoušet předkrm z chřestu v kombinaci s jemnou holandskou omáčkou.
Na 3 porce si připravíme 4 žloutky, 4 lžíce bílého vína, 100 g přepuštěného másla, citronovou šťávu, 500 g chřestu, 6 plátků anglické slaniny, olej na opečení slaniny, sůl a případně i pepř.
Máslo pomalu rozpustíme v hrnci se silným dnem a na mírném plameni jej necháme probublávat. Na hladině se bude tvořit pěna, kterou je třeba odebírat a na dně se bude srážet syrovátka. Jakmile zůstane na hladině jen čistý tuk zlatavé barvy a přestane se tvořit pěna, hrnec stáhneme z ohně a necháme lehce vychladnout. Nakonec máslo přecedíme nejlépe přes 3 vrstvy plátýnka, čímž se zbavíme syrovátky usazené na dně.
Pokud si na tento krok netroufáme, můžeme jej vynechat a použít obyčejné máslo, případně lze koupit už hotové přepuštěné máslo.
Vyzkoušejte také recept na skvělou polévku ze zeleného chřestu
Rozdělíme jej na 3 části, které svážeme provázkem. Vložíme jej do vroucí osolené vody a krátce povaříme. Stačí zhruba 2 - 5 minut.