Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Chřest pomáhá udržet tělo v dobré kondici a dodává mu vitalitu. Obsahuje velké množství vody, bílkovin a vlákniny, na druhé straně pak má jen málo sacharidů a tuků. Najdeme v něm zejména vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamín C, betakaroten a minerální látky - draslík, zinek, vápník, fosfor, hořčík a železo. A to už jsou pořádné důvody, proč se vyplatí chřest zařadit do jídelníčku.
Zelený chřest s vepřovou panenkou
(doba přípravy 45 min )
Bílý chřest se sýrovou omáčkou
(doba přípravy 30 min )
Chřestoto
(doba přípravy 30 min )
Chřest s pošírovaným vejcem
(doba přípravy 35 min )
Rib eye steak s chřestem, holandskou omáčkou a pečeným bramborem
(doba přípravy 1 hod )
Telecí špíz s restovaným chřestem
(doba přípravy 2 h 40 min )
Kuskus s chřestem a kozím sýrem
(doba přípravy 30 min )
Chřestový krém s drůbežími knedlíčky
(doba přípravy 1 hod )
Úvodní foto: Pixabay.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena