Chřest oloupeme a odlomíme zhruba 1/3 jeho délky - spodní zdřevnatělou část. U bílého chřestu je dobré oloupat celý povrch.
Očištěné stonky chřestu dáme do vroucí vody, do které jsme nasypali sůl, cukr a přidali kousek citronu. Za mírného probublávání vaříme přibližně 10 minut. Po vyjmutí z vody přelijeme chřest rozpuštěným máslem.
Mezitím si nastrouháme sýry. V kastrolku necháme rozpustit máslo, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme smetanou. Přidáme sýry a vaříme asi 15 minut za stálého šlehání dohladka. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
Sýrovou omáčkou na talíři přeléváme kousky uvařeného chřestu. Bílý chřest se sýrovou omáčkou podáváme jako hlavní chod. Dozdobíme čerstvě nasekanými bylinkami.