Zelený chřest s vepřovou panenkou

Blanšírovaný zelený chřest s pečenou panenkou a bylinkovou omáčkou. Recept na jarní hlavní chod, který podáváme s restovaným bramborem.


3.824x
45 min

Ingredience

150-200 mlvývar
2-3 ksšalotka
3 lžícesmetana ke šlehání
0.5 lžičkykukuřičný škrob
400 gvepřová panenka
500 gzelený chřest
3 lžícečerstvá řeřicha

podle potřeby

olej

podle chuti

sůl
mletý černý pepř
umeocet

Postup přípravy

Zelený chřest omyjeme, očistíme od dřevnatých částí a nakrájíme na kousky 2 - 3 cm dlouhé. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno. Panenku očistíme, osolíme a zprudka opečeme ze všech stran na oleji. Opečené maso zabalíme do alobalu a vložíme na 15 - 20 minut do trouby předehřáté na 160 - 170 °C. K výpeku přidáme (podle potřeby) lžičku oleje, na kterém zvolna orestujeme kousky chřestu a nakrájenu šalotku. Pak vše podlijeme malým množstvím vývaru, teplotu snížíme a zvolna "táhneme", dokud nebude chřest akorát na skus. Pak chřest vyjmeme a přilijeme zbývající vývar s máčeným kukuřičným škrobem. Omáčku krátce povaříme do zhoustnutí, ochutíme umeoctem, solí a pepřem a vmícháme lístečky řeřichy. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, vrátíme do ní blanšírovaný chřest a prohřejeme. Místo řeřichy můžeme použít jiné bylinky (kopr, rozmarýn). Vepřovou panenku nakrájíme na šikmé plátky, obložíme chřestem a přelijeme bylinkovou omáčkou. Zelený chřest s vepřovou panenkou podáváme jako výborný hlavní chod s restovaným bramborem.


Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech


Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.


Vepřová


Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat


Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.


Hrátky


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Zelený chřest s vepřovou panenkou

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena