Recept na polévku ze zeleného chřestu a brambor, která výborně chutná se zakysanou smetanou a toasty.
750 ml | vývar |
2 lžíce | máslo |
250 g | brambory |
2 ks | šalotka |
1 lžíce | hladká mouka |
400 g | zelený chřest |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř |
Oloupané brambory nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je slijeme, ale vývar uchováme. Chřest očistíme od dřevnatých částí, stonky nakrájíme asi na 2 cm dlouhé špalíčky a hlavičky chřestu odložíme stranou. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na lžičce másla zlehka opečeme hlavičky chřestu na skus. Z másla, šalotky a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vychladlým vývarem z brambor. Vše přivedeme k varu a přidáme nakrájený chřest, pepř a sůl. Vaříme zvolna asi 15 - 20 minut a následně rozmixujeme dohladka. Polévku dochutíme solí a pepřem, vložíme kousky vařených brambor a hlavičky chřestu. Jemnou polévku ze zeleného chřestu a brambor podáváme s opečenými toasty a zakysanou smetanou. Je výborná!
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Sezóna chřestu je v plném proudu
V květnu se už jaro rozjelo naplno a v obchodech a na trzích se od farmářů objevují nové potraviny, na které jsme si museli přes zimu počkat, pokud jsme je chtěli opravdu sezónní. Dnes se podíváme na chřest.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena