Slaný koláč s chřestem

Recept na slaný koláč s bílým chřestem, který chuťově uspokojí i náročné.


3.45x
90 min

Postup přípravy

Mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, lžičku cukru, nakrájené povolené máslo, vejce a mléko. Ze všech surovin vypracujeme hladké a pružné těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici 30 minut odležet.

Chřest očistíme, pečlivě oloupeme a rozkrojíme tak, aby nám zbyly delší kousky se špičkou chřestu na pozdější dozdobení slaného koláče. Zbytek chřestu nakrájíme na menší špalíčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo, česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky.

Ve větší míse rozšleháme zakysanou smetanu s ricottou a vejci.

V hrnci rozehřejeme 1 lžíci másla, vsypeme cibuli s česnekem a nasekanými bylinkami a krátce orestujeme. V jiném hrnci rozehřejeme také lžíci másla, vsypeme všechen chřest, orestujeme, podlijeme troškou vody a necháme krátce podusit (do poloměkka).

Do smetanovo-vaječné náplně přidáme orestovanou cibuli s česnekem, podušené špalíčky chřestu (zbylou vodu slijeme a delší kousky se špičkami necháme na následné dozdobení), osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Těsto rozválíme, vyložíme jím větší kulatou formu vymazanou máslem a dno propícháme vidličkou.

Na těsto vlijeme připravenou náplň a kolem dokola poklademe odloženým chřestem.

Troubu předehřejeme na 180 °C a slaný koláč s chřestem upečeme dozlatova. V horkovzdušné troubě pečeme cca 35 - 40 minut.

Slaný chřestový koláč krájíme až po vychladnutí. Podáváme jej jako chuťovku, lehkou večeři apod. Skvěle chutná k bílému vínu.

Dokonale připravená vajíčka - 6 receptů, které z vaší snídaně udělají nejlepší část dne

user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Slaný koláč s chřestem

Zpět na recept