Český chřest byl ve světě pojmem a známkou té nejvyšší kvality. O jeho mezinárodním věhlasu se však u nás téměř nevědělo. Chřestová sezóna, tedy období sklizně mladých výhonů, trvá přibližně od poloviny dubna do poloviny června. Pojďme si ji užít.
Chřest je lahůdkovou jarní zeleninou, stejně jako věhlasnou a zdravou delikatesou. Češi jsou navíc pěstováním chřestu vyhlášení. Dá se použít na mnoho způsobů, jeho využití je tedy doslova univerzální. Můžeme ho vařit, zapékat, smažit i grilovat. Připravují se z něho lahodné polévky i saláty, zapečené slané nákypy, koláče, zeleninové směsi nebo dokonce pizza.
Český chřest měl svého času ve světě tu nejlepší pověst. Za Rakouska-Uherska byl běžně dodáván na císařský dvůr, do Německa i do Říma. Za první republiky se vyvážel i do Francie. Za totality však začal být bohužel neprávem považován za lahůdku vyvolených. Chřestová pole tak byla časem zcela zlikvidována. Teprve koncem devadesátých let se chřest začal vracet na česká pole, a to díky holandským pěstitelům. Přestože tradice byla obnovena, byl ve velkém exportován do zahraničí, odkud se do našich kuchyní dostával chřest horší kvality, a ještě v omezeném množství. Teprve založením značky Český chřest můžeme mluvit o počátku nové éry chřestu v Čechách.
Chřest se může vařit, dusit, péct v troubě, zapékat i grilovat. Další suroviny by se k němu měly přidávat vždy v takovém množství, aby nepotlačily jeho chuť a všechny další vlastnosti. Před vařením je důležité chřest očistit. Díky vysokému obsahu vody je chřest nízkokalorický, takže není na škodu jej konzumovat i ve větším množství. Obsahuje velké množství cenných minerálních látek a je bohatý na celou řadu vitaminů. Jeho blahodárné účinky mají vliv na krevní tlak, cholesterol, funkci ledvin i trávení. Znatelně také posiluje náš imunitní systém. Je vhodné jej připravovat bez velkého množství tuku, aby se zachoval jeho přínos nízkokalorické potraviny. Před přípravou jej stačí jen krátce omýt, pokud připravujeme bílý chřest, je nutné jej také oloupat. Svazky chřestu se vaří vestoje, čímž se chrání jeho křehké hlavičky. Doba vaření se podle tloušťky výhonků pohybuje od osmi do patnácti minut. Při vaření se do vody přidává trocha soli, cukru a citronové šťávy.
Chřest můžeme sehnat bílý, zelený nebo fialový, tyto jednotlivé druhy se od sebe liší kvalitou i chutí. Zbarvení výhonků nemusí souviset přímo s odrůdou, ale se způsobem jeho pěstování. Bílý chřest získává svou barvu pěstováním bez přístupu světla, rostoucí v zemi, zakrytý plachtou. Oddenky zeleného chřestu rostou nad zemí, díky chlorofylu mají svou zelenou barvu, ale i jemnější slupku a výraznější chuť. Fialový chřest se pěstuje teprve několik let, a to spíše v zahraničí. Má výraznou kořenitou nahořklou chuť a roste také na světle. Bílý chřest se považuje za chuťově nejpříjemnější. Zelený chřest se používá nejvíce ve studené kuchyni, bílý a fialový zase naopak v kuchyni teplé.
Pozor při výběru chřestu v obchodech, Je třeba věnovat pozornost jeho vzhledu i struktuře. Zdravý chřest je pevný, křehký, jeho oddenky mezi sebou vržou a při ohnutí by se měly zlomit. Důležité je také vědět, jak chřest skladovat. Je vhodné uložit je v chladu a temnu, v lednici je můžete uchovávat i v nádobě s trochou vody (s ponořenými konci).
Foto: Shutterstock.com
Jak připravit chřest, aby byl dokonale křupavý?
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
Květnové sezónní suroviny a jejich využití v kuchyni
Jaro si žádá odlehčení jídelníčku a úpravu našich stravovacích návyků. Díky tomu docílíme přirozené detoxikace organismu, která má pozitivní vliv na naše fyzické i duševní zdraví. A jaké plodiny že jsou vlastně typické pro květen? Patří sem například cibule, ředkvičky, celer, červená řepa, špenát, jarní cibulka, pažitka, chřest, česnek, pórek, mrkev nebo petržel. K mání už jsou ale i jahody, kedlubny nebo listové saláty.
Grilovací sezóna začíná! Stáhněte si e-book zdarma a buďte mistrem grilu
Grilování a opékání špekáčků na ohni k jaru a létu nepochybně patří. Opravdu pravidelně griluje až 90 % Čechů a lidé si jídlo na grilu připraví jednou za čtrnáct dní, Češi tak patří ke světové špičce v grilování. Gril zkrátka patří téměř k povinné výbavě každé domácnosti a Češi se hojně účastní i grilovacích kurzů.
Autor:Veronika