Je před vámi příprava slavnostního pohoštění a chcete se tentokrát opravdu blýsknout? Nebaví vás mazat veku na tucty chlebíčků, protože očekáváte rozmlsané hosty, kdy každý z nich dává přednost jinému druhu? Možná nebude od věci vsadit na studené obložené mísy, kde si to své vybere každý sám, aniž by přišel o možnost obdivovat váš aranžérský talent.
Obložená studená mísa bývá zlatým hřebem slavnostního pohoštění, a přitom nemusí jít o tak složitou záležitost, i když to tak na první pohled vypadá. Pokud připravujeme obloženou mísu, chceme zalahodit oku i chutím svých hostů a přiznejme si, očekáváme i špetku toho zaslouženého uznání. Bude to proto vyžadovat víc, než jen rozbalit a položit na mísu plátky sýra, nakrájet klobásu a k tomu otevřít sklenici okurek.
Domácí obložená mísa nadělá spoustu parády, i když bude z běžných a dobře dostupných surovin. Možná ale chcete na své oslavě či rodinné sešlosti trochu víc zazářit a připravit svým hostům méně okoukané delikatesy. V každém případě to bude chtít trochu toho plánování. I v lahůdkářství při objednávání studené obložené mísy od profesionálů by po vás chtěli několik zásadních informací, jako je počet hostů, přibližná cena celé mísy, preferované suroviny a podobně. Předtím, než vyrazíte na nákup, udělejte si opravdu pečlivý seznam, ve kterém nezapomenete ani na maličkosti, jako jsou například olivy pro dozdobení, cherry rajčátka, feferonky. Základem obložené mísy, kterou budeme zdobit uzeninami či sýrem, pak bývají kvalitní majonézové saláty, např. bramborový, pochoutkový, vlašský nebo francouzský.
Recept na vlašský salát krok za krokem
Domácí příprava vlašského salátu je rychlá a jednoduchá. Navíc má tu výhodu, že přesně víte, co salát obsahuje. Použít se dá na chlebíčky, ale klidně i jako studená večeře.
U sýrových mís se budou dobře vyjímat sýry několika druhů a barev, hodit se bude eidam, ementál, niva, camembert, hermelín, uzený eidam, mozzarella či balkánský sýr. Jejich chuť pak dokonale podtrhnou vlašské ořechy, hroznové víno, olivy, paprika atd. U salámových mís bude krásně vypadat rafinovaně naaranžovaná kombinace suchých a trvanlivých salámů se šunkou, debrecínkou, anglickou slaninou, pršutem atd. Velké plátky obvykle stáčíme do kornoutků, kolečka turistického salámu nebo vysočiny pak do tvaru podobného květu růže. Pokud si na takové zdobení netroufnete, stačí plátky jednoduše přeložit a malá kolečka položit přes ty větší. Dozdobíme pak vejci natvrdo, můžeme proložit sýrem, salátovou okurkou, rajčaty, beraními rohy apod. Sýrové a salámové mísy mohou dobře posloužit jako předkrm nebo k průběžnému uzobávání během oslavy.
Prosciutto neboli pršut: Italská sušená šunka nejen pro gurmány
Tahle světově proslulá lahůdka by neměla chybět na našem stole alespoň při zvláštních příležitostech. Prosciutto neboli pršut je sice sušená vepřová šunka původem z Itálie, ale skvěle se hodí i na naše české chlebíčky, nebo obložené studené mísy. Italské slovo prosciutto pochází z latinského slova perexsuctum, které znamená „důkladně vysušený“. Výroba prosciutta má v Itálii dlouhou historii.
Bufetová forma pohoštění je velmi oblíbená a masové obložené mísy jsou její neodmyslitelnou součástí. Masové obložené mísy můžete využít tam, kde už pouhá ochutnávka nestačí, ale je potřeba hosty zasytit čili nahradit tímto způsobem například klasicky servírovanou večeři. Pro tento účel připravujeme například mini řízečky kuřecí i vepřové, karbanátky, pečenou masovou roládu nakrájenou na plátky a patřičně ozdobenou, mini burgery, sekanou pečeni, roastbeef, tlačenku, paštikové variace a podobně. Zdobíme obvykle kousky čerstvé či nakládané zeleniny. Nezapomeňte na dostatek pečiva, jako jsou bagetky, rohlíky a nakrájený chléb.
Nakládaná zelenina v solném nálevu
(doba přípravy null min)