Ať už ve vašem obýváku pořádáte běžnou domácí oslavu, seznamovací večírek nebo jen posezení pro pár přátel, dejte si záležet kromě zábavy také na pohoštění. Hosté se k vám budou rádi vracet!
Při jakékoliv oslavě většinou nechybí klasické chlebíčky, jednohubky a mísa se slaným zobáním nebo nějaký ten dezert plný ovoce a šlehačky. O to víc od těchto klasických druhů pohoštění hosté uvítají nové a netradiční chuťovky a tématicky zaměřené večery. A možností se nabízí tolik! Od využití světové kuchyně, právě probíhajícího ročního období, typu oslavy až po večírky laděné nejen podle chutí, ale i barev.
Zábavě nemusí vždy předcházet den strávený v kuchyni. Stačí si pohrát s šikovně naplněnými mističkami různých dobrot. Navíc si budeme jisti, že se zavděčíme všem. Menší nádobky naplníme oříšky (kešu natural, kešu pražené a solené, pistácie, loupané a solené arašídy), doplníme i oříšky nasladko (obalované v karamelu, karobu, jogurtu a čokoládě, oříšky pražené a cukrované). Z domácí výroby jsou výborné loupané a solené mandle pražené na oleji, pro pikantnější chuť mandle ještě promícháme s kari. Dobré jsou i arašídy opražené na másle a medu (v poměru 1:2).
Do několika mističek nasypeme různé druhy oliv s peckami i bez, aby si každý mohl vychutnat ty své oblíbené. Poblíž jen necháme hrníček na odkládání zbytků. Ke snazší konzumaci a nabírání necháme poblíž stojánek s párátky a ubrousky. Ozdobně můžeme naaranžovat i na špalíčky nakrájenou čerstvou zeleninu, kterou doplníme dipy k namáčení (co třeba sýrové Fondue z ementálu). Dipy si připravíme ze zakysané smetany nebo jogurtu, dochucujeme bylinkami. Opět nesmí chybět napichovátka a odkládací talířky pro snadnou konzumaci.
Nezapomeneme ani na tyčinky, slané krekry, chipsy a nachos s omáčkami.
Pro fajnšmekry si připravíme ovocné chuťovky - jednohubky či špízy za špejli. Libovolné čerstvé ovoce očistíme, podle potřeby oloupeme a nakrájíme na stejně velké kusy. Ovoce můžeme dekorativně pokládat na talíře a libovolně ozdobit cukrovou nebo čokoládovou polevou. Na jednohubky pomocí párátka připevníme k sobě dva druhy ovoce (třeba kousek ananasu a kiwi, jahodu posadíme do půlky meruňky). Ovocné jednohubky můžeme pokládat na talíře jen tak a pokapat citronovou šťávou proti zhnědnutí, případně je můžeme namáčet do rozpuštěné čokolády a nechat před podáváním zatuhnout. Na špízy použijeme kratší špejle, ovoce na ně pestře napichujeme. Ovocné špízy můžeme ozvláštnit připraveným ovocným nebo čokoládovým fondue. Každý si jednohubku či špíz namáčí do polevy podle své chuti. Fondue set využijeme i na namáčení sladkých oplatek, sušenek, trubiček a jiného "sladkého pečiva".
S ovocem si můžeme opravdu vyhrát. Velmi pěkně vypadá na talířku nakrájený čerstvý fík, rozpůlené a vypeckované meruňky ozdobně naplněné vanilkovým nebo smetanovým krémem.
Chuť na sladké zažene i mísa namíchaného sušeného ovoce (fíky, banány, ananas, mango, papája, rozinky, brusinky, meruňky, pomelo, jahody, apod.).
Velmi dobře působí i misky či hlubší talířky naplněné gumovými bonbony nejrůznějších druhů a barev a nadrobno nakrájenou lékořicí.
"Malé slané", tak se u nás říká všem těm kolečkům rohlíku, bagety či sušenkám, které jednoduše obložíme lžičkou našlehané pomazánky, uzeninou, rybou, sýrem a zeleninovými kousky. Chutnají pokaždé jinak díky druhu pomazánky, chuť se liší i podle přípravy - nasucho (jen nakrájené pečivo) nebo použitím opraženého pečiva. Některé jednohubky můžeme i zapékat, to je pak pochutnání přímo křupavé a delikátní. Za vyzkoušení stojí Zapečené jednohubky s klobáskou.
Chlebíčky nám dají o něco více práce, ale takovým šunkovým, sýrovým či rajčatovým určitě nic nezkazíme. Pohrajeme si ozdobou, snažíme se zaměřit na jednu chuť, která bude při zakousnutí do chlebíčku převládat. Pokud máme pohoštění plný stůl, počítáme s 2 chlebíčky na hosta, bude to bohatě stačit.
Pokud máme čas připravit i něco teplého, co slavnostní stůl ozvláštní, stačí stáhnout mezi smažené chuťovky (Roztřepené mozzarellové smaženky, Nivové smaženky), opékané klobásky nebo si připravit mini porce lososa či miniaturní medailonky kuřecího. Stačí trochu koření, máslo nebo olivový olej na opékání a i masové zobání je hotové do 30 minut.
Nejjednodušším stylem servírování je tzv. francouzský styl, kdy máme vše na stole a hosté si berou všeho podle chuti. Během oslavy můžeme hosty obcházet s talířem a každého čas od času pobídnout ke konzumaci. Ovšem vždy mějme po ruce i ubrousky.
A na co nezapomenout? Samozřejmě potřebné množství skleniček na alko i nealko, láhve dobře vychlazeného šampaňského, bílého i červeného vína, případně tvrdšího alkoholu a namíchaných hotových drinků. Ty jsou pro bezstarostnou párty jako dělané, jen je doplníme brčkem.
Foto: Shutterstock.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena