Japonsko na první pohled vypadá jako země, která přejala západní hodnoty, ale ve skutečnosti je to naprosto jiný svět. Zvu vás na virtuální ochutnávku oblíbených japonských specialit.
Přípravě jídel se v Japonsku věnuje velká péče. To, jak pokrm vypadá, je stejně důležité jako to, jak nám chutná. Japonci rádi jedí mimo domov, a proto i v té nejmenší vesničce určitě najdete restauraci. Je samozřejmostí, že vám na požádaní ohřejí i jídlo zakoupené v obchodě. Většina restaurací má jídlo vystavené na plastových miskách, takže stačí jen ukázat. Ovšem často jídlo, které dostanete, je v menší porci a na menších miskách. Maso, hlavně kuřecí, je zde již stejně populární jako ryby nebo mořské řasy, noli. Japonská mládež si oblíbila i "zahraniční" jídla, jako je pizza, hamburger nebo špagety. Velice populární jsou i všudypřítomné čínské restaurace, čúka rjósi. Jí se standardně hůlkami, ale můžete požádat i o příbor. Hůlky nikdy nesmíte zapíchnout do pokrmu! Je dovoleno srkat! Japonci si nepřejí vzájemně dobrou chuť, ale v doslovném překladu říkají, beru si to s díky.
Miso-shilu je lehká polévka ze sójových bobů. Hůlkami se z misky vybírají kousky ryb nebo zeleniny a vývar se vypije. Fugu je druh ryby, která obsahuje žlázu se smrtícím jedem. Špatně připravená může i zabít, ale její pojídání je pro japonce napínavé. Gyoza je v páře vařené těstíčko s náplní masa nebo zeleniny. Katsu-don je smažené vepřové maso nakrájené na nudličky, které se servíruje s pečenou cibulí a vejcem na velké misce rýže. Koroke jsou dva "karbanátky", jeden plněný bramborovou kaší s osmaženou cibulkou, a druhý je s krabím masem . Udon nebo soba jsou druhy nudlí, které se připravují mnoha způsoby. Lze je vařit v polévce nebo smažit v sójové omáčce. Podávají se teplé i studené. Sushi je kopeček rýže ochucené rýžovým octem, na kterém je kousek čerstvé syrové ryby a trochu wasabi, křenové pasty. Sushi se podává i s mořskými plody, dušeným úhořem nebo okurkou zabalené v mořské řase. Go-ham je vařená rýže. Nikdy nesmíte polévat rýži tmavou omáčkou, pokud v ní nebyla přímo servírována. Rýže je podávána jako poslední chod a často je brána i jako zákusek. Čawan muši je vaječný krém. Ankoje sladká pasta z bobů. Je to jeden z mála sladkých japonských pokrmů. Používá se i jako náplň do housek nebo jen jako zákusek. Pro osvěžení chuti mezi sousty pojídají Japonci nakládaný zázvor.
Pití je v Japonsku všeobecně považováno za sociální jev. S "opilým" Japoncem se docela dobře domluvíte i anglicky. Japonským národním nápojem je saké, rýžové víno vyrobeno pivovarnickým způsobem. Saké má speciální místo u japonského stolu. Je výborným společníkem pro chutné jídlo, konverzaci a dobrou atmosféru. Podle druhu se saké podává při pokojové teplotě, chlazené či teplé. Saké se podává v malé karafce a pije se z maličkých mističek. Je zvykem si dolívat vzájemně (nikdy ne sám sobě!) a proto, pokud už nemůžete, necháte trochu na dně. Dalším typicky japonským nápojem je pálenka, šóčú a sladké švestkové víno, choya umešhu, které se servíruje chladné jako aperitiv s ledem. Můžete se zde setkat i se zahraničním pivem a vínem. Mezi tzv. mizuwái, je rozšířené pití whisky, brandy nebo koňaku, hodně rozředěných vodou nebo ledem.
Pokud chcete ochutnat kousek Japonska, stačí navštívit některou tuzemskou japonskou restauraci. Někteří z nás mají tu výhodu, že si mohou dopřát japonské národní pokrmy denně. I když jen v závodní jídelně.Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena