Mořské řasy jsou zdravým a snadno stravitelným zdrojem nejen bílkovin a sacharidů, ale i dalších prospěšných látek. Podívejme se na několik známých druhů řas a poznejme základní fakta o jejich používání.
Tento druh mořské řasy je velmi známý a používaný v japonské kuchyni. Arame má vysoký obsah vápníku, železa, jódu a dalších látek. Tato řasa vypadá jako hnědý stromeček. Má jemnou nasládlou vůni i chuť a zvláštní texturu. Řasa arame se používá ve spoustě pokrmů. Je vhodná pro začátečníky, protože nevyžaduje žádnou speciální úpravu. Před použitím stačí 5 minut namáčet ve vodě. Během máčení řasa zvětší svůj objem asi čtyřnásobně. Arame se hodí do polévek nebo těstovinových pokrmů.
Další druh hnědé mořské řasy. Hijiki roste ve vodách Japonska, Číny a Koreje. Tato řasa je velmi oblíbená pro vysoký obsah vlákniny a minerálů. Samotná sušená řasa připomíná vzhledem sypaný černý čaj. Tato řasa má výraznou chuť připomínající lískové oříšky a dokonce i trochu křupe. Přidává se do polévek, zeleninových salátů a vegetariánských jídel. Před zpracováním se řasa namáčí ve vodě 20 minut. Oblíbenost této řasy však výrazně klesla poté, co několik nezávislých výzkumů potvrdilo, že řasa hijiki může obsahovat vysoké množství anorganického arseniku.
Jedna z celosvětově nejznámějších mořských řas se jmenuje nori. Je proslavená díky svému použití. Do nori se totiž balí sushi. Tvar této řasy připomíná černé listy papíru. Do řasy nori můžeme balit i jiné pokrmy, které od ní získají lehkou rybí příchuť. Vždy však balíme lesklou stranou ven. Řasa se dá také vysušit na grilu a poté rozdrolit. Drtí pak můžeme ochutit těstoviny nebo polévku.
Do polévek se velmi často přidává řasa ve tvaru zelených pásků nazývaná kombu nebo také konbu. Zvláštností u přípravy této řasy je fakt, že se musí kromě 30 minut namáčení ještě dalších 10 minut vařit. Řasa konbu se pěstuje především na pobřeží ostrova Hokkaidó.
Tato řasa je blízkou příbuznou řasy konbu. Říká se jí mořské kapradí. Řasa wakame se může jíst syrová jako součást salátů a nebo také vařená s masem, plody moře a podobně. Sušené a namleté se tyto řasy používají jako koření. Jinak se před použitím namáčejí 5 minut ve studené vodě. Vědci z japonské univerzity v Hokkaidó navíc zjistili, že tato řasa obsahuje fucoxanthin, který pomáhá spalování tuků.
Foto: Profimedia
autor Vilienka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena