Už jste slyšeli o halloumi? Tenhle slaný, a i jinak velmi specifický sýr, pochází z ostrova Kypr a řadí se mezi pochoutky středomořské kuchyně. Patří mezi nejstarší sýry na světě a v posledních letech se objevuje i u nás, především během oblíbených letních grilovaček. Halloumi se skvěle hodí na pánev, do trouby i na gril, protože se ani vlivem vysoké teploty neroztéká a drží tvar.
Halloumi je polotvrdý sýr, který svou konzistencí připomíná mozzarellu a chutí zase řecký sýr feta. Je poměrně dost slaný, tradičně se vyrábí ze směsi kozího a ovčího mléka, setkat se už ale můžeme i s kravskou verzí. Halloumi se řadí mezi tučnější sýry, s obsahem soli přes 2 g na 100 g. Dále obsahuje bílkoviny, vápník a řadu minerálů (jód, hořčík, zinek) a vitaminů A, D, E a B.
Halloumi na grilu je hotové snadno a rychle, za vysoké teploty se griluje asi dvě minuty z každé strany a pak se nechá jen chvilku odpočinout mimo plamen, aby se důkladně prohřálo. Opékáním se na jeho povrchu vytvoří lahodná krusta. K obracení na grilu použijte místo vidličky raději kleště. A pozor, takto upravený sýr je určen k okamžité konzumaci, proto neotálejte, jde o skutečnou lahůdku! Grilovaný sýr halloumi můžete podávat například s grilovanou zeleninou, s batáty, lilkem či chřestem, ale naprosto nedostižný je i v kombinaci s ovocem, například s rybízem, brusinkami a výtečně chutná i s pikantními fíky.
Halloumi je také skvělou ingrediencí do letních salátů, zvlášť pokud do nich přidáte ovoce nebo například oříšky nebo semínka. Dobře se však bude vyjímat i ve špízech, v kombinaci se zeleninou, slaninou nebo i houbami. Řádně propečené špízy nezapomeňte na konec dochutit například bylinkovou salsou. Úžasné budou taky špízy s jehněčím masem a sýrem halloumi, a k tomu například salát z červené čočky. Halloumi se hodí i do pita chleba nebo plněných tortil.
Špízy na gril: Lákavé recepty na masové i zeleninové ražniči
Špízy neboli ražniči patří mezi nejoblíbenější pochoutky z grilu. Ale jaké maso použít? Hodí se krkovička k bramborám, paprice nebo cuketě? A dá se maso kombinovat i s ovocem? Hlavně pamatujme, že do špízů se nejlépe hodí maso na minutky, které potřebuje jen rychlou tepelnou úpravu, díky tomu se nám nespálí okolní zelenina. Tak už jen stačí říct: Rozpalte gril!
Halloumi, stejně jako například oblíbený hermelín, chutná skvěle i za syrova, nebo také na sladko. Hodí se třeba jako zákusek s melounem, zakápnutý trochou medu. Výborný je ale i do palačinek nebo lívanců, například s malinovým nebo ostružinovým dresinkem.
Na pánvi nebo na grilu opečeme sýr halloumi z obou stran. Do misky natrháme čerstvý salát, přidáme pokrájená rajčata, salátovou okurku, olivy a na kostičky pokrájený meloun. Nakonec přidáme nakrájený grilovaný sýr a zasypeme chilli vločkami, zakápneme olivovým olejem a ihned podáváme.
Troubu předehřejeme na 200 °C a v malé misce si připravíme náplň do žampionů. Smícháme nastrouhaný sýr halloumi, rozdrcený stroužek česneku, najemno nasekanou bazalku, cibulku, změklé máslo, piniové oříšky, sůl a špetku pepře. Žampiony naplníme směsí, zabalíme do alobalu a pečeme asi dvacet minut. Poté je můžeme částečně rozbalit a dopékáme ještě asi deset minut v nastaveném grilovacím režimu.
Do větší mísy nalijeme mléko a prošleháme v něm vejce, přidáme sůl a prosejeme mouku. Metličkou vyšleháme do jemného těsta na palačinky, necháme odležet asi čtvrt hodiny. Na pánvičku rozklepneme vejce a uděláme si několik volských ok, v malém kastrůlku rozehřejeme olivový olej s česnekem a přidáme špenát. Orestujeme, poté přidáme sůl, pepř, necháme dobře prohřát a poté odstavíme. V této chvíli už můžeme začít smažit palačinky. Mezitím nakrájíme sýr na silnější plátky a opečeme jej dozlatova na pánvičce z obou stran. Palačinky naplníme sýrem, špenátem a zabalíme do trojhránku. Navrch položíme volské oko, které můžeme nakonec ještě posypat nasekanými pistáciemi.
Lilek čili baklažán – skvělá zelenina do pomazánek, salátů i na gril
Lilek neboli baklažán pochází z Balkánu, patří do čeledi lilkovitých a i když se z botanického hlediska řadí mezi ovoce, v gastronomii je obvykle považován za zeleninu. Milovníci lilku si bez něj jistě neumí představit žádnou letní grilovačku, jeho využití v kuchyni je mnohostranné a pokud nepatříte k jeho zatvrzelým odpůrcům, zkuste se o něm spolu s námi dozvědět o málo víc.
Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Slunečné počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí sváteční grilovačku.
Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku
Blíží se období, kdy budeme zeleninu čerpat z vlastních zahrádek. Je to také čas salátů a lehkých pokrmů. Jak na to, aby salát chutnal i zasytil?
Zdroj: Shutterstock.com
Autor:Veronika