Řecká musaka podle Renči

Trošku pracnějším obědem si můžeme připomenout slunnou letní dovolenou.


4.7103x
120 min
20×

Ingredience

4 stroužkyčesnek
2 ksvejce
4 lžícemáslo
500 mlmléko
2 ksrajče
1 konzervarajčatový protlak
2 kslilek
2 lžícehladká mouka
4 ksvelké brambory
1 ksstřední cibule
1 lžícesušená petrželka
500 gmleté maso (hovězí, vepřové)
6 lžicolivový nebo slunečnicový olej
sůl a pepř dle chuti
100 gřecký sýr
1 kelímekbílý jogurt (200g)

Postup přípravy

Lilky oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a necháme asi 30 minut odležet. Rajčata nakrájíme na kostičky, dáme do rendlíku, uvedeme do varu a 5 minut provaříme. Odstavíme a vmícháme protlak (střední) a petrželku. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a povaříme je do poloměkka v osolené vodě. Odleželé lilky postupně opečeme na oleji a klademe "okapat" na podnos.

Rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a připravíme si světlou jíšku. Přilijeme mléko (část můžeme nahradit smetanou), krátce provaříme a necháme vychladnout. Do omáčky vmícháme vejce, jogurt, nahrubo nastrouhaný sýr a podle chuti ji osolíme i opepříme.

Cibuli i česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na 2 lžících rozehřátého oleje. Přidáme maso a za občasného promíchání ho opečeme. Pak přimícháme rajčatovou směs, podle chuti osolíme i opepříme a dusíme zhruba 10 - 15 minut.

Zapékací, nejlépe obdélníkovou, formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou strouhankou. Na dno rozložíme polovinu plátků brambor a lilku a vše zasypeme masovou směsí. Na maso pak opět navrstvíme zbylé plátky brambor i lilku a musaku zalijeme sýrovo-smetanovou omáčkou.

Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 - 60 minut (podle velikosti formy a výšky připravované musaky) na 180 °C.

Řeckou musaku podle Renči podáváme teplou. Pokud zuyde, můžeme ji před konzumací znovu ohřát v mikrovlnné troubě.

Řecký sýr je k sehnání v každém větším obchodě (třeba i Lidl), případně jej nahradíme bulharským sýrem - bulharská musaka je ovšem bez lilku.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Řecká musaka podle Renči

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Řecká