Musaka se zelím

Recept na musaku po česku. Zapečené brambory s jemně pikantní masovou směsí a hlávkovým zelím.


4.47x
90 min
1×

Ingredience

80 gparmazán
600 gbrambory vařené ve slupce
6 listůbílé hlávkové zelí

směs

4 stroužkyčesnek
2 ksžloutek
1 kscibule
3-4 ksrajče
100 mlvíno
100 ganglická slanina
500 gmleté maso
1 hrstčerstvá petrželka
1-2 kschilli paprika

podle potřeby

olej
50 mlvývar
máslo

podle chuti

sůl
kmín
muškátový oříšek
mletý černý pepř

omáčka

500 mlmléko
2 ksbílek
4-5 lžichladká mouka

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, oloupeme a nakrájíme na plátky. Zelné listy očistíme od tvrdých částí a povaříme v osolené vodě s kmínem téměř doměkka.

Připravíme si masovou směs. Cibuli, česnek a chilli papričku očistíme a jemně nakrájíme. Velká rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno a necháme v hluboké pánvi vyškvařit. Pak přidáme olej, na kterém necháme zesklovatět cibulku, česnek a chilli papričku. K tomuto základu vmícháme mleté maso, sůl a pepř a za stálého míchání ho opečeme. Pak do směsi vmícháme rajčata, vše podlijeme vínem a vývarem a dusíme, dokud se tekutina neodpaří a maso nebude měkké. Do vychladlé směsi pak vmícháme nasekanou petrželku a 2 žloutky.

Z mléka a mouky uvaříme hladkou (ne příliš hustou) kaši, kterou osolíme a ochutíme muškátovým oříškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zašleháme do vychladlé kaše.

Pekáček vymažeme máslem, vyložíme zelnými listy a polovinou nakrájených brambor. Brambory osolíme a opepříme a pokryjeme masovou směsí. Na maso opět rozložíme zelné listy a zbývající brambory. Brambory posypeme strouhaným parmazánem a vše rovnoměrně zalijeme bílou "omáčkou" z mléka.

Musaku se zelím pečeme v předehřáté troubě při 170 °C přibližně 50 - 60 minut.

Bramborovou musaku se zelím rozdělíme na porce a podáváme s listovým salátem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Musaka se zelím

Zpět na recept