Musaka po česku se zeleninou

Recept na chutnou musaku nastavenou zeleninou.


2.36x
90 min

Ingredience

4-5 stroužkůčesnek
1 lžícemáslo
6-8 ksbrambory
200 mlmléko
1 kscibule
0.5 kscuketa
0.25 ksbrokolice
1 kslilek
1 kskapie
1 lžíceoregano
1 plechovkakrájená rajčata
1 špetkamletá skořice
5.5 lžícehladká mouka
300 gmleté hovězí maso
70 gtvrdý sýr
1 lžičkařímský kmín
1 lžičkamletý zázvor
200 gmleté vepřové maso
1 ksbílá paprika
200 mlpassata

podle chuti

sůl
mletý černý pepř
mleté chilli

Postup přípravy

Brambory oškrábeme, nakrájíme na plátky asi 0,5 cm a 2 minuty povaříme. Lilek nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná, posolíme a necháme alespoň půl hodiny vypotit. Mezitím nakrájíme zeleninu na malé kostičky, jen brokolici na růžičky. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo.

Na oleji opečeme osušený lilek dozlatova (pozor, hodně pije) a odložíme na papírové utěrky odsát přebytečný tuk. Na pánev do výpeku z lilků přidáme olej a osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a prudce orestujeme, osolíme, opepříme, přidáme koření a česnek, vlijeme konzervu rajčat a passatu a na mírném ohni dusíme asi 10 minut.

Pekáček vymažeme olejem, vysypeme strouhankou a naskládáme do něj polovinu brambor. Na brambory dáme polovinu masové směsi, další vrstvu tvoří opečený lilek, pak opět masová směs a navrch končíme bramborami.

Pekáček s musakou vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C (horkovzdušná 150 °C) a pečeme 45 minut. Mezitím z másla a mouky připravíme bílou jíšku, kterou mlékem ředíme, až nám vznikne středně hustý bešamel. Sundáme bešamel z ohně, vmícháme strouhaný sýr, nalijeme na upečenou musaku a vrátíme do trouby na 220 °C nebo pod gril zapéct ještě na 15 - 20 minut.

Musaku po česku se zeleninou podáváme teplou jako chutný hlavní chod.

Poznámka: Maso na musaku si nejraději melu sám, v tom případě do mletí přidám hrst syrové rýže.
user-icon

autor bujabeza


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Musaka po česku se zeleninou

Zpět na recept