Do hrnečku rozdrobíme kostku droždí, přidáme 1 lžičku cukru, 1 lžíci mouky a zalijeme asi polovinou vlahého mléka. Hrnek odstavíme na teplé místo a čekáme, až droždí vzejde.
Mezitím do velké mísy prosejeme mouku se solí. Ve zbytku mléka rozkvedláme vejce. To pak přilijeme do prosáté mouky společně se vzešlým kváskem z droždí. Nejlépe elektrickým ručním hnětačem vypracujeme těsto, které je dosti tuhé. Těsto můžeme propracovat ještě rukama, pak ho poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto kyne asi 1 hodinu.
Z vykynutého těsta utvoříme silný váleček, který rozkrájíme na díly. Každý kousek zakulatíme. Podle velikosti dílku budou velké i knedlíky. Knedlíky srovnáme na pomoučený vál a necháme dalších 15 minut kynout. Tuto dobu využijeme k přípravě borůvkové omáčky a také si dáme do velkého hrnce vařit vodu na knedlíky. Vodu osolíme.
Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 5 minut pod pokličkou. Pak je ve vodě obrátíme a dovaříme 5 minut bez pokličky. Uvařené knedlíky vyndáme z vody cedníkem a ihned propíchneme vidličkou.
Kynuté knedlíky poléváme borůvkovou omáčkou a bílým jogurtem. Kdo má rád více sladké, může posypat ještě moučkovým cukrem. Chuť knedlíků nezkazíme ani škvařeným máslem, není to ale nutné.
Příprava borůvkové omáčky: Borůvky vaříme ve vodě s cukrem asi 5 minut. V malém množství studené vody rozmícháme solamyl a nalijeme ho k borůvkám. Znovu přivedeme za stálého míchání k varu a mícháme, dokud omáčka nezhoustne.