Čím posypat ovocné knedlíky, aby chutnaly jako od babičky? Přinášíme 9 tipů na tradiční i méně známé posypky a polevy, které se hodí ke kynutým, tvarohovým, bramborovým i odpalovaným knedlíkům. Od klasiky tvarohu a másla přes mák strouhanku až po ovocné omáčky nebo jogurt.
Ovocné knedlíky patří k nejoblíbenějším sladkým jídlům české kuchyně.
Ať už vaříme kynuté borůvkové knedlíky, tvarohové knedlíky s jahodami, kynuté ovocné blbouny nebo bramborové knedlíky plněné švestkami, vždycky je korunuje posypka nebo poleva, která jídlu dodá jedinečnou chuť i vůni.
V tomto článku přinášíme vyčerpávající přehled, čím posypat ovocné knedlíky, aby chutnaly jako od babičky.
-> Ovocné knedlíky na 7 způsobů: Kynuté, bez lepku i s tvarohem
Nejoblíbenější a časem prověřená kombinace – nastrouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo.
-> Těm neodoláte! Tvarohové knedlíky plněné jahodami krok za krokem
Mletý mák smíchaný s cukrem a přelitý horkým máslem dodá knedlíkům nezapomenutelnou chuť. A mák, ten máme v Česku hodně rádi.
-> Veganské meruňkové knedlíky krok za krokem
Skořicová posypka s cukrem a máslem krásně voní a ladí hlavně s jablečnými knedlíky, hruškovými nebo švestkovými knedlíky. Je to jednoduchá, efektní a oblíbená kombinace.
-> Čím posypat veganské knedlíky?
Nastrouhaný tvrdý perník smíchaný s cukrem a máslem je možná méně obvyklý, ale o to zajímavější. Skvěle doplňuje švestky, višně nebo šťavnaté lesní ovoce a dodá dezertu sváteční nádech.
-> Jako od babičky: Plněné švestkové knedlíky
Nastrouhané nebo namleté vlašské či lískové ořechy, případně mandle tvoří spolu s cukrem dokonalý doprovod k ovocným knedlíkům z tvarohového nebo odpalovaného těsta.
Opražená strouhanka na másle smíchaná s cukrem patří mezi tradiční posypky, na které se trochu pozapomnělo. Přitom chutná naprosto božsky, zejména na tvarohových a bramborových knedlících.
-> Švestkové knedlíky s oprančenou strouhankou
Lžící zakysané smetany s vanilkovým cukrem nebo oslazenou smetanou dodáme knedlíkům vláčnost, jemnost a krémovost. Hodí se na kynuté i tvarohové knedlíky plněné zahradním ovocem nebo borůvkami.
Lehčí alternativou jsou domácí ovocné omáčky – rozvařené jahody, borůvky, maliny nebo meruňky i rebarbora. Můžeme je lehce dosladit nebo dochutit citronovou šťávou či vanilkou.
Bílý jogurt oslazený medem nebo jemný vanilkový krém jsou skvělým doprovodem ke knedlíkům všeho druhu.
Recepty na ovocné knedlíky, které by vám neměly ujít:
Ovocné knedlíky z celozrnné mouky
Kynuté knedlíky se švestkami a mákem
Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta
Autor:redakce