Plněné knedlíky stokrát jinak
Přípravy plněných knedlíků se kdekdo bojí, přitom je to zbytečné. Těsto je rychle hotové, balení se po pár nevydařených pokusech dá hravě zvládnout a uvařené jsou za pár minut. Teď už si jen vybrat, kterým ovocem knedlíky naplnit.
Recept na plněné švestkové knedlíky krok za krokem
1) Na těsto si připravíme 5 - 7 ks středně velkých brambor, které den předem uvaříme doměkka. Dále budeme potřebovat 2 - 3 hrnky hrubé mouky, špetku soli, 1 vejce a 1 tvaroh.
2) Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
3) Na vál dáme brambory, mouku, vejce, sůl a tvaroh. Pomocí rukou nebo hnětače zpracujeme bramborovo-tvarohové těsto na knedlíky.
4) Z těsta vyválíme váleček a nakrájíme asi na 1,5 cm hrubá kolečka. Aby se nám těsto nelepilo, namáčíme si nůž do sklenice s vlažnou vodou.
5) Švestky omyjeme, vypeckujeme a do každé vložíme kostku cukru. Kolečko těsta roztáhneme, položíme švestku a pečlivě zabalíme. Ruce si pomoučníme, těsto se nám bude méně lepit.
6) Plněné švestkové knedlíky klademe jeden po druhém do vroucí vody a vaříme 5 - 7 minut, dokud nevyplavou na povrch.
7) Uvařené švestkové knedlíky vyjmeme, necháme okapat a ukládáme do mísy.
8) K podávání plněných knedlíků si připravíme máslo, které necháme rozpustit, dále moučkový nebo třtinový cukr a mletou skořici.
9) Plněné švestkové knedlíky rozdělíme na nahřáté talíře, pokapeme máslem, pocukrujeme a posypeme skořicí podle chuti. Ihned podáváme. Na sladkém hlavním chodu si jistě pochutnají nejen děti!
Vrhněte se na povidla: Pečená, bez míchání a nejen ta švestková
Milujete také jako my vůni povidel? Rádi je používáte k plnění koláčů a buchet? Pokud ano, nastal ten pravý čas pro jejich přípravu. Připravili jsme pro vás pár receptů na domácí výborná povidla, a to nejen ze švestek, ale také z jiných plodů, které se právě objevují na našich zahrádkách - borůvek, hrušek, jablek i dýní.
Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.