Husa se musí péct pomalu při nízké teplotě, obvykle se doporučuje 12–15 hodin. Troubu tedy ideálně rozehřejeme už večer na 70–80 °C a husu dáme v pekáčku přikrytém pokličkou péct. Během pečení není třeba husu kontrolovat, pomalé pečení udělá vše za nás.
Číst víceJak ušetřit na jídle? Zkuste to s jídelníčkem. Když máte jasně dané, co budete vařit a jíst, nebudete v obchodě kupovat zbytečnosti a posléze vyhazovat to, co nestihnete sníst. Napište si jídelníček zhruba 3 dny dopředu, větší nákupy potravin už zavání plýtváním.
Číst vícePokud si na kaštanech chceme pochutnat bez složitých úprav, stačí je naříznout a upéct v troubě na plechu při 200 °C. Jakmile ucítíme charakteristickou vůni, jdou snadno vyloupnout, máme hotovo.
Číst víceKachnu před pečením očistíme a osušíme. Ze všech stran ji rovnoměrně a silně osolíme, posypeme kmínem, nezapomeneme přitom ani na hrudní dutinu. Kachnu pečeme pozvolna v troubě vyhřáté na 160 °C asi 2 až 3 hodiny, záleží na její velikosti. Správně upečená kachna by měla mít maso odpadávající od kosti.
Číst víceKdyž zelí pořádně udusíme v nádobě určené k přípravě zelí, nemělo by hrozit, že zplesniví. Chrání jej horní vrstva šťávy, které zelí při šlapání pustilo. Pokud však zelí dostatečně nezatížíme, pak se voda dostane dolů a nahoře zůstane zelí vystavené vzduchu. To začne jisto jistě plesnivět.
Číst víceIdeální čas na sbírání šípků je od konce září do zhruba poloviny října. Zásadním ukazatelem správné doby sklizně je však vzhled a stav samotných plodů. Při sběru sbíráme jen tvrdé a lesklé plody jasně červené barvy.
Číst víceKdyž chceme jablka použít na pečení nebo vaření, můžeme je zblanšírovat, zabráníme tak jejich zhnědnutí. Jablka stačí nakrájet na kousky, vhoďíme je asi na 3 - 4 minuty do vařící vody a potom je ihned přendáme do vody ledové.
Číst víceOd jehličí, listů, hlíny, mechu, slimáků apod. očišťujeme houby ještě v lese, hodit se nám bude také nožík na odříznutí nepěkných částí a konců nožiček. Doma nám k dočištění postačí pouze lehce navlhlý hadřík, nebo štěteček. Poté už se můžeme pustit do samotného krájení.
Číst víceČerstvý i sušený kopr nejčastěji upotřebíme v polévkách a omáčkách, ale hodí se také do salátů, bramborových jídel, své podstatné místo má při nakládání hub a zeleniny, výborně se doplňuje s rybami (zejména lososem).
Číst víceChuť burčáku by měla být příjemně nasládlá, s výraznou stopou hroznů a jemným perlením, které je důkazem začínajícího alkoholového kvašení.
Číst vícePři vaření a pečení používáme švestky do moučníků, omáček, výborné jsou v kombinaci s masem. Nesmíme zapomenout na výrobu povidel, marmelád, džemů a v neposlední řadě také slivovice.
Číst víceBobuloviny a drobné ovoce, jako jsou borůvky, rybíz nebo jahody, se nejlépe mrazí na tácu nebo plechu, kde je rozložíme a po cca 2 -3 hodinách v mrazničce je sesypeme dohromady do sáčku. Pokud bychom borůvky a jiné menší ovoce jen rovnou sesypali, stane se z ovoce jedna velká hrouda a jednotlivé kusy půjdou velmi špatně od sebe.
Číst víceMožná vás to překvapí, ale zbylý nálev z okurek je skvělým doplňkem těst na slané pečivo. Lák těstu dodá dodá na vláčnosti a zajistí dokonalou strukturu.
Číst víceAngrešt zkuste přidat do jídel, která obsahují maso. Usnadní trávení obtížně stravitelného mastného jídla, navíc obohatí jeho chuť. Angrešty se skvěle hodí i k paštikám.
Číst víceDo těsta na slané palačinky můžeme přidat oblíbené bylinky (tymián, bazalku, kopr), ale klidně i nasekanou jarní cibulku. Chuť vylepšíme také nastrouhaným parmazánem.
Číst vícePřebytek malin lze využít na vaření marmelády, džemu nebo do pečeného čaje. Maliny také snadno usušíme v domácí elektrické sušičce.
Číst vícePo přidání poslední dávky cukru by se marmeláda neměla vařit déle než 10 minut, aby neztmavla a neztratila pro ovoce typickou barvu.
Číst víceMoučníky s drobenkou jsou jedny z nejoblíbenějších. Ale co takhle to zkusit jinak? Nahradíte-li část mouky ovesnými vločkami, bude drobenka křupavější a chutnější.
Číst víceJak dostat červíky z třešní před zavařováním? Stačí je den předtím namočit do octové vody, odkud červi vyplavou. Ovoce bude bez nezvaných hostů.
Číst víceNemáte čas čerstvý hrášek vyloupat z lusků? Vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Hoďte hrášek na chvilku do vařící vody, lusky se při vaření samy otevřou a kuličky hrášku vyplavou na povrch.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena