Pokud máme nadbytek zralých banánů, není nic jednoduššího, než z nich připravit ještě nějakou tu dobrotu. Skvěle poslouží rozmixované s mlékem či jogurtem. Banány užijeme i při pečení - můžeme z nich upéct bábovku, přimíchat nakrájené na kousky do klasického perníku nebo muffinů, upéct banánový chlebíček.
Číst víceKoblihy k masopustu samozřejmě patří, ale zkoušeli jste jejich slanou variantu? Zkuste je připravit třeba s trhaným vepřovým masem nebo šlehaným kozím sýrem.
Číst víceU popálených úst po pozření většího množství chilli hlt vody situaci ještě zhorší. Raději žvýkejte kus chleba, zkuste pojídat jogurt nebo vypít sklenici mléka.
Číst víceBramborovou kaši připravujeme za tepla, kdy nejdříve ještě na teplém sporáku zašleháme do brambor máslo. Až poté přiléváme horké mléko nebo smetanu. Na šlehání používáme ideálně metličku, nikdy ne tyčový mixér!
Číst víceJak připravit perfektní poke bowl? Nikdy neopomeňte marinádu, do které se nakládá maso (kvalitní čerstvá ryba), jedná se o sójovou omáčku, sezamový olej, zelenou cibulku a také rýžové víno. Marinádu můžeme dále dochutit dle vlastní chuti. Poke bowl je vždy jídlo barevné, které je složeno z čerstvých ingrediencí (ovoce, zelenina, bylinky, klíčky).
Číst víceRýži před vařením orestujeme na troše tuku, poté zalijeme vodou (na 1 díl rýže 1,5 dílu vody či vývaru) a přivedeme k varu. Poté promícháme a vložíme takto do předehřáté trouby. Rýži "pečeme" asi 25 minut, vyjmeme a máme hotovo. Takto připravená rýže je zcela bezkonkurenční.
Číst víceJak zelnou pochoutku, korejský salát kimchi, využijeme? Běžně se podává od snídaní až po večeře jako příloha, ale hodí se také do spousty asijských jídel, k rýži, nudlím i do polévek.
Číst víceTěsto vykyne i při běžné pokojové teplotě, bude mu to však trvat déle. Jestliže chcete urychlit dobu kynutí, umístěte těsto do peřin, na topení nebo k teplé troubě. Do hodiny až dvou by těsto mělo získat dvojnásobný objem.
Číst víceBrambory na knedlíky vaříme ve slupce den dopředu a loupeme je až den následující, aby brambory neosychaly. S těstem pracujeme rychle, aby neřídlo a my nemuseli přidávat více mouky.
Číst víceMajonézu do bramborového salátu můžeme nastavit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Salát bude o něco dietnější a pro naše tělo stravitelnější.
Číst víceKynutou vánočku nechte až 4x nakynout. Vyplatí se dodržet cyklus: Hnětat, kynout, hnětat, kynout...to zopakujte vždy po jedné hodině. Vánočka bude opravdu luxusní!
Číst víceLepí se vám linecké těsto? Důležité je, abyste nepřidávali neustále mouku, pak vznikne zcela jiné těsto. V případě, že se linecké těsto lepí, dejte ho na chvíli do lednice, poté se s ním bude pracovat mnohem lépe.
Číst víceVejce vyšleháme s cukrem a mlékem (smetanou). Vánočku obalíme v této směsi a osmažíme v rozpáleném tuku. Takto připravený francouzský toast podáváme teplý a doplníme tvarohem vyšlehaný s medem a čerstvým ovocem.
Číst víceLák z okurek nejen skvěle dochutí bramborový salát, ale také jej lze využít k povaření kořenové zeleniny či cibulky, pokud ji do salátu rádi přidáváte. Cibulka zjemní, nebude tak štiplavá a salát i déle vydrží, než kdyby se cibulka použila čerstvá.
Číst víceVánočka bude jemnější a déle vydrží, čím více másla do ní použijeme. Proto při volbě receptu raději sáhneme po vánočce z máslového těsta a můžeme si být jisti, že bude vláčná i několik dní.
Číst víceZe všeho nejlepší jsou kynuté houskové knedlíky vařené v páře. Pokud můžete, připravte si na knedlíky parní lázeň. Stačí obyčejný pařáček na hrnec, dá se použít i utěrka přivázaná za uši hrnce, do které se knedlík položí. Nejkomfortnější je použití trouby s parním programem.
Číst víceVejce uchovávejte špičkou dolů, aby žloutek zůstal uprostřed. Uchovávejte je v původním kartonu a hlavně mimo dosah aromatických potravin.
Číst víceKdyž potřebujete opéct 1 - 2 papriky, tato rychlá metoda je ideální. Papriku napíchněte na vidlici s dlouhou rukojetí, podržte ji nad plamenem a pomalu otáčejte, až bude slupka ze všech stran začernalá.
Číst víceJehněčí maso by mělo být pevné a s jemně zrnitou sametovou strukturou. Tuk by měl být bílý a voskovitý, výrazné mramorování znamená šťavnatý kousek jehněčího.
Číst víceStrouhanka dodá smaženým pokrmům na křupavosti a také jim poskytuje ochranný obal. Ovšem strouhanka se dá využít i jinak - k zahušťování polévky, nádivky či nejrůznějších náplní. A aby byla strouhanka jednotná, bez žmolků a opravdu jemná, vždy ji prosejte přes jemné sítko.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena