Vejce uchovávejte špičkou dolů, aby žloutek zůstal uprostřed. Uchovávejte je v původním kartonu a hlavně mimo dosah aromatických potravin.
Číst víceKdyž potřebujete opéct 1 - 2 papriky, tato rychlá metoda je ideální. Papriku napíchněte na vidlici s dlouhou rukojetí, podržte ji nad plamenem a pomalu otáčejte, až bude slupka ze všech stran začernalá.
Číst víceJehněčí maso by mělo být pevné a s jemně zrnitou sametovou strukturou. Tuk by měl být bílý a voskovitý, výrazné mramorování znamená šťavnatý kousek jehněčího.
Číst víceStrouhanka dodá smaženým pokrmům na křupavosti a také jim poskytuje ochranný obal. Ovšem strouhanka se dá využít i jinak - k zahušťování polévky, nádivky či nejrůznějších náplní. A aby byla strouhanka jednotná, bez žmolků a opravdu jemná, vždy ji prosejte přes jemné sítko.
Číst víceDoma připravené vaječné těstoviny musí proschnout. Po vytvarování, nakrájení apod. je poprášíme moukou a uložené ve vzduchotěsné nádobě je necháme 2 dny v lednici.
Číst víceŠpenát důkladně omyjeme, odstraníme tuhé řapíky a listy natrháme. Ideální metodou pro zachování barvy a vitamínů je povaření pouze s vodou, která při omývání ulpěla na listech, nebo ho orestovat na olivovém oleji. V obojím případě postačí k přípravě pouhé 2 minuty.
Číst víceMarmelády můžete dochutit netradičně čokoládou, rumem či jinými pálenkami. Ničím neobvyklým není ani přidávání koření - zázvoru, skořice, badyánu, hřebíčku či máty. A pokud chcete opravdu zazářit, připravte skleničky s marmeládou třeba tří různých druhů. Jako dárek se budou vyjímat!
Číst vícePokud se rozhodnete zavařovat jablka, je fajn vědět, s jakým ovocem nejlépe budou ladit. Zkuste kombinaci s hruškami, švestkami nebo kiwi. Totéž platí při přípravě marmelád z jablek.
Číst vícePři přípravě povidel vám řekneme jednu vychytávku - švestky můžete před vařením pomlít, aby byla povidla hladší. Dětem budou chutnat o to víc.
Číst víceV chladničce vydrží čerstvé borůvky jen několik dnů. Zakoupené borůvky musíme přebrat a odstranit příliš měkké plody, které by mohly začít plesnivět. Borůvky myjeme až těsně před konzumací. Borůvky můžeme zpracovat na šťávu, naplnit jimi borůvkové knedlíky, upéct koláč, také je můžeme zavařit, připravit z nich borůvková povidla, dají se usušit a zmrazit.
Číst vícePři vaření těchto druhů zeleniny se uvolňují látky, které jednoduše nevoní. Jak tomu zabránit? Stačí jednoduchý trik - při vaření hodíme do vody krajíc starého chleba, ten pachy vstřebá. Po 5 minutách chléb vyndáme a máme po starostech.
Číst vícePozor! Na přípravu bramborové kaše nikdy nepoužívejte klasický mixér. Čím více budete brambory šlehat, tím více škrobu uvolní. Kaše by pak byla lepkavá a nedobrá.
Číst vícePokud z třešní připravujeme marmeládu či omáčku, třešně jednoduše rozvaříme a poté propasírujeme. Vyhneme se tak zdlouhavému vypeckovávání.
Číst vícePři vaření marmelády vzniká na povrchu pěna, kterou je důležité průběžně odstraňovat. Pěna by mohla ovlivnit trvanlivost marmelády a ovlivnit její vzhled.
Číst víceMedvědí česnek po sběru nebo po koupi potřebuje pečlivě očistit a osušit. Rostlina je to citlivá a rychle vadne. Pokud ji chceme uchovat v lednici, lístky zabalíme nejlépe do plátěné utěrky a neutahujeme. Po očištění a osušení ho také můžeme nasekat a po porcích zamrazit.
Číst víceSladká, křupavá a šťavnatá, taková je delikátní jarní zelenina, která se sklízí v období mléčné zralosti semen, která ještě z lusku nevytáhla živiny včetně bílkovin a cukru. Cukrový hrášek skvěle užijeme do rizota, jarní polévky či salátu.
Číst víceVejce natvrdo se mohou vkládat přímo do vařící vody, v takovém případě se vaří 9 minut. Druhou možností je vložit vejce do studené vody, přivést k varu, jakmile začne voda vřít, vypnout plotýnku a vejce nechat ve vodě 10 minut dojít.
Číst víceNěkdy se stane, že do polévky nebo omáčky přidáme příliš tuku. Abychom se mastných ok zbavili, pokrm vychladíme a vysrážená mastná oka pak jednoduše z povrchu lžící odebereme.
Číst vícePokud se nám podaří jídlo příliš opepřit, situaci může zachránit citronová či limetková šťáva. Pokud se kyselé do pokrmu nehodí, pomoci může i nastrouhaná mrkev či brambora.
Číst víceŠpikování masa půjde mnohem lépe, když slaninu dáme před samotnou přípravou na chvíli do mrazáku.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena