Teplota piva při vaření

Lahvové pivo, se kterým vaříme, by nemělo být otevřeno déle jak 5 hodin. Také dodržujeme, aby při přilévání do pokrmu mělo pokojovou teplotu.

Číst více
Pivo na vaření

Jaké pivo zvolit k přípravě pokrmů? Vždy je lepší sáhnout po pivu silnějším a plnějším, aby výsledné jídlo bylo chuťově výrazné a hutné.

Číst více
Když odpalované těsto nevyběhne

Pokud odpalované těsto při pečení málo vyběhne, většinou je to známka toho, že je v těstě mnoho vajec.

Číst více
Tekutina do odpalovaného těsta

Základem odpalovaného těsta je voda, kterou lze částečně i zcela nahradit mlékem, což zaručí hezčí barvu výsledných korpusů.

Číst více
Podávání fondue

Sýrové fondue podáváme nejen s chlebem či brambory, ale hodí se i k blanšírované zelenině typu brokolice a květák. Skvěle chutná i s hranolky z čerstvé zeleniny.

Číst více
Dokonalé fondue

Základem úspěchu je použít opravdu dobrý a kvalitní sýr, jinak se fondue nespojí a zhrudkovatí. K tomu, aby fondue drželo dobře pohromadě, pomáhá kromě škrobu také kyselina vinná a citronová, proto víno volíme sušší a s vyšším množstvím kyselin.

Číst více
Ideální pánev na palačinky

Na palačinky je ideální pořídit si lehkou a nízkou pánev s rovným dnem a nepřilnavým povrchem. Na takové pánvi se budou palačinky smažit jedna báseň! A bez tuku!

Číst více
Aby křen neztratil barvu

Při zpracovávání křenu oloupeme vždy jen kousek, který budeme bezprostředně potřebovat. Nastrouhaný křen můžeme zakápnout trochou čerstvé citronové šťávy.

Číst více
Jak kupovat křen

Křen by měl být pevný, hladký, beze stopy poškození nebo plísně, takovým kouskům se raději vyhneme.

Číst více
Aby avokádo dříve uzrálo

Když zakoupíme tvrdé a nezralé avokádo, můžeme proces zrání jedním trikem urychlit. Plod vložíme do papírového sáčku společně s banánem a pravidelně kontrolujeme. Avokádo za pár dní krásně změkne.

Číst více
Potravinářskou folií proti škraloupu

Jak zabránit škraloupu na pudinku, krému či omáčce? Překryjte misku pomocí potravinářské folie tak, aby se dotýkala povrchu pokrmu. Folie zabrání vypařování vlhkosti.

Číst více
Banány déle vydrží

Když stopky u trsu banánů zabalíme do alobalu, banány déle vydrží čerstvé a začnou hnědnout mnohem později.

Číst více
Zdravou stravou proti kloubním onemocněním

Častá konzumace zejména oranžového a žlutého ovoce a zeleniny, obsahující karotenoidy, snižuje riziko rozvinutí kloubních onemocnění.

Číst více
Jak v jídle ušetřit?

V jídle výrazně ušetříme, budeme-li častěji vařit z luštěnin. Taková fazolová polévka, čočkový hrnec či hrachová kaše dobře nasytí celou rodinu a celý pokrm nás většinou vyjde do 50 Kč i na 5 porcí.

Číst více
Vaření luštěnin a vhodné bylinky

Aby luštěniny nenadýmaly, můžeme k nim při vaření přidat vhodné bylinky, které zaručí lepší stravitelnost. Hodí se saturejka, majoránka, tymián a bobkový list.

Číst více
Skvrny od rzi

Skvrny od rzi na textilu namočíme do čerstvé citronové šťávy a necháme minimálně 30 minut působit, poté běžným způsobem vypereme.

Číst více
Jak odstranit skvrnu z červeného vína?

Podařilo se vám vylít červené víno na ubrus či jiný textil? Skvrnu ihned zasypeme hrstí soli a necháme působit, poté očistíme teplou vodou.

Číst více
Grilování žampionů

Žampiony grilujeme vždy z obou stran a na roštu je umístíme na opravdu žhavé místo. K tepelné úpravě potřebují delší dobu - 5 až 8 minut z každé strany. Samozřejmě záleží na velikosti žampionů.

Číst více
Jak očistit žampiony?

Čerstvé žampiony není třeba příliš čistit, stačí je opatrně otřít. Pokud se na nich objeví zbytky hlíny, tak je lze opláchnout pod tekoucí vodou, ale ihned poté je osušíme. Nasáknutí vody by poznamenalo jejich chuť.

Číst více
Bílé žampiony v syrové kuchyni

Jen bílé žampiony jsou vhodné pro použití v syrové kuchyni. Ihned po nakrájení je zakápneme citronovou šťávou, aby si zachovaly barvu a nezhnědly.

Číst více