Hovězí Wellington

Slavnostní úprava hovězí svíčkové v listovém těstě.


4.8165x
120 min
9×

Postup přípravy

Hovězí svíčkovou odblaníme a nakrájíme na dva cca 300 g kousky. Osolíme a opepříme (poměrně dost). Maso zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, cca 2 minuty, jen aby se maso zatáhlo. Maso přendáme na talířek, pomažeme celé hořčicí a dáme do lednice vychladnout.

Ve vařící vodě spaříme listový špenát, slijeme a necháme vychladnout.
Očištěné žampiony vložíme do kutru a rozdrtíme na fáš. Osolíme, opepříme a vložíme na teflonovou pánev. Smažíme tak dlouho, než zbavíme houby takřka veškeré vody. Necháme vychladnout.

Na potravinářskou folii si rozložíme plátky parmské šunky, tak, aby se jednotlivé plátky cca jedním centimetrem překrývaly. Potřebujeme vytvořit plochu tak velkou, abychom do ní následně mohli zabalit maso. Na šunku naklademe listy spařeného špenátu. Přidáme vrstvu houbového duxelles. Doprostřed vložíme maso, zabalíme i s potravinářskou folií, pořádně utáhneme a vložíme do lednice na 15 minut. Tímto způsobem nachystáme i druhý balíček.

Na pomoučněném vále si rozválíme dva pláty listového těsta silné cca 3 mm a velké tak, abychom do nich mohli následně zabalit balíček s masem a ještě nám zbylo cca 5 cm na překrytí. Okraje (minimálně 3 cm) pomažeme žloutky.

Z balíčku s masem odstraníme folii a položíme na střed plátu listového těsta.
Těsto zavineme, odřízneme přebytečné těsto a pořádně stiskneme okraje, tak aby nám šťáva nemohla vytéct. Položíme na zapékací misku a z horní (té hezčí) strany a z boku pomažeme žloutky a osolíme hrubozrnnou solí. Následně lehce nožem, tak abychom těsto neprořízli, vytvoříme na horní stranu ozdobný ornament. Na horní straně, například špejlí, vytvoříme malý otvor, aby tudy mohla unikat pára a listové těsto neprasklo.

Hovězí Wellington vložíme do rozpálené trouby na 180 - 200 °C. Pečeme dle požadavku na stupeň propečení. Pro doporučený stupeň medium cca 35 minut. Následně necháme deset minut maso odpočívat na prkénku, poté rozřežeme na cca 2 - 3 cm vysoké plátky a servírujeme.

Tento recept je fantastický, neuvěřitelně chutný a slavnostní. Obrovská výhoda je, že si je možné vše předem nachystat klidně den dopředu a až přijde ta veledůležitá návštěva, balíček jen pomazat žloutkem, vytvořit ozdobný ornament a vložit do trouby. Za půl hodinky, zatímco se budete věnovat své návštěvě, jen vyndáme a necháme 10 minut odpočinout, což nádherně provoní byt a všem se budou sbíhat sliny. Pak už jen stačí naporcovat. Doporučuji použít nůž se zoubky a porcovat přímo před návštěvou. Ten wow efekt je skvělý. A pak stačí už jen poslouchat pochvaly.

Hovězí Wellington se ovšem dá též udělat z vepřové panenky nebo z velmi levných kuřecích prsou. Cena je v takovém případě více než přijatelná a parádu s tím naděláte takřka stejnou.

Tipy na přípravu minutek


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Hovězí Wellington

Zpět na recept