Domácí listové těsto

Příprava domácího listového těsta není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Jistě je jednodušší těsto zakoupit v supermarketu, ale zkuste i domácí.


4.3241x
90 min
12×

Postup přípravy

Na přípravu listového těsta potřebujeme dva druhy těst, které nakonec spolu spojíme.

Těsto 1: Do prosáté mouky rozdrobíme máslo a řádně prohněteme.

Těsto 2: Odměříme si několik lžic teplé vody, kterou okyselíme lžičkou octa. Prosátou mouku přisolíme, přidáme celé vejce a podle potřeby zředíme ochucenou vlažnou vodou. Řádně prohněteme v hladké těsto.

Těsto 2 na pomoučněném vále rozválíme a zabalíme do něho těsto 1 a vložíme na 15 minut do ledničky. Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Tím nám vznikne listové těsto, které zabalíme do ubrousku a vložíme do lednice.
Postup po 15-ti minutách ještě dvakrát zopakujeme.

Pak již listové těsto můžeme použít k pečení.

Listová těsta plníme sladkými, zeleninovými nebo masovými nádivkami. Těsto potíráme rozšlehaným vejcem, aby drželo tvar a lépe lístkovalo.

Pečeme v horké předehřáté troubě dorůžova.
user-icon

autor Jarka-P


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí listové těsto

Zpět na recept