Ovocné náplně do buchet a koláčů? To není nic neobvyklého. Ale co takhle dýně, patison, červená řepa, cuketa nebo mrkev? Zeleninové náplně jsou výborné, navíc plné zdraví prospěšných látek. Vtip je v tom, že vaši hosté jen sotva poznají, co vlastně v buchtách je. Dezert s mrkví rozhodně po mrkvi nechutná a ani koláč s cuketou nemá zelenou barvu.
Tyto netradiční moučníky jsou krásně vláčné, lehoučké a šťavnaté. Většinou se jedná o snadné a rychlé recepty, které zvládne i začátečník. Zeleninu nastrouháme, přidáme do těsta a zamícháme. Upečené těsto drží krásně pohromadě a nedrobí se ani nerozpadá. Tyto druhy zeleniny můžeme do moučníků přidávat buď ve zmíněné nastrouhané podobě, nebo podušené s cukrem na másle a přidávané do běžných těst na koláče i jiné sladké pečivo. Pokud chceme náplň, stačí zeleninu podusit spolu s ovocem, cukrem a kořením do konzistence marmelády.
Cuketa má v kuchyni téměř nekonečné možnosti využití. Pokud jste s ní už vyzkoušeli kde co, a stále jich máte nadbytek, zkuste tentokrát některý ze sladkých cuketových receptů. Cuketa neovlivní chuť ani barvu moučníku, díky ní však nebude suchá ani drobivá. Sladkým letním moučníkům dodá cuketa i pěknou porci vlákniny, která prospívá našemu zažívání. Z konkrétních receptů bude pro začátek nejjednodušší cuketový perník, muffiny nebo bábovka.
-> Jak na dezerty z dýně: Připravte si tiramisu, bábovku nebo perník
Chuť dýně je dokonale univerzální, a tak nám nic nebrání připravit ji i na sladko, třeba do sušenek, do muffinů nebo i jako cheesecake, a dokonce z ní můžete připravit i lahodné dýňové latté, které bývá v podzimním období sezonním hitem v mnoha kavárnách. Nejvhodnějšími druhy pro přípravu na sladko je dýně máslová, muškátová nebo Hokkaidó. Můžete si tak třeba na neděli připravit celozrnný koláč s krémovou dýňovou náplní nebo dýňový cheesecake s karamelem a pekanovými ořechy. Dýňovým pyré s vonným kořením pak můžete plnit i palačinky nebo potírat lívance.
-> Jak nejlépe zpracovat červenou řepu? Z levné zeleniny připravíte salát i moučník
Červenou řepu můžeme směle přidávat do různých moučníků, kterým dodá atraktivní, tmavě fialovou barvu. Do některých receptů se řepa předem vaří, jindy se používá syrová. Před vmícháním do těsta je však třeba ji najemno nastrouhat, nebo rozmixovat. Červená řepa je skvělá ve spojení s čokoládou nebo s mákem, například do známých podzimních řepánků - buchet plněných právě nastrouhanou červenou řepou s mákem a cukrem.
Patison, známý také pod přezdívkou létající talíř, je oblíbená podzimní plodina, která je chutná, zdravá a vhodná i při dietách. Navíc je stejně jako například cuketa vhodný i do sladkých moučníků, koláčů, buchet a řezů. Z patisonu je možné připravit třeba i oblíbené čokoládové brownies.
Mrkev se přidává do moučníkových těst najemno nastrouhaná. Stejně jako u výše popsaných ingrediencí zajišťuje jejich vláčnost, nadýchanost a k tomu dodává moučníkům příjemnou a lehce oranžovou barvu. Obsahuje také mnoho vitamínů a zdraví prospěšných látek, především vlákniny, karotenů a antioxidantů. Velmi známý a oblíbený je klasický mrkvový dort, ale za zkoušku stojí třeba i mrkvové koláčky s povidly nebo linecké řezy s mrkví a tvarohem.
Řepové brownies s fíky a pekanovými ořechy krok za krokem
Vyzkoušejte tento luxusní recept na řepové brownies s nádechem podzimu, který vás naučíme krok za krokem.
Hledáte recept na opravdu šťavnatý cuketový perník? Tady je!
Receptů na moučníky není nikdy dost. Tento je z cukety a jablíček. Snadný FOTORECEPT na chuťově velmi jemný, šťavnatý a vláčný perník.
Budete je milovat! TOP 5 receptů na dýňové koláče nejen na víkend
Sezóna dýní je v plném proudu a my pro vás vybrali 5 receptů na skvělé dýňové koláče.
Mrkev na sladko: Upečte si rychlé mrkvové muffiny s medem a ořechy
Pokud hledáte recept na opravdu vláčné muffiny, tady jsou. Z mrkve, mletých vlašských oříšků a doslazené medem a třtinovým cukrem.
Za hodinu na stole. Cuketová bábovka krok za krokem
Recept na skvělou cuketovou bábovku, která je kyprá, vláčná a voní po perníkovém koření. Stačit vám bude jedna miska a hrnek jako odměrka. Rychlé pečení, na které nepotřebujete šlehač ani váhu.
Autor:Veronika