Recept na slaný koláč Caprese
1) Příprava surovin.
Na slaný koláč Caprese si připravíme 300 g hladké mouky, 150 g másla, 1 lžičku soli, 1 žloutek a 3 - 4 lžíce vody. Dále budeme potřebovat 4 - 5 velkých rajčat, 3 balíčky mozzarelly, sušenou bazalku, sůl a čerstvě mletý barevný pepř.
K podávání se bude hodit olivový olej a lístky čerstvé bazalky. K vymazání formy si odložíme kousek másla.
2) Do mísy nebo na vál nasypeme prosátou mouku, přidáme lžičku soli a na kostičky nakrájené chlazené máslo.
3) Prsty zpracujeme na drobenku.
4) K drobence přidáme žloutek a vodu. Vše zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 1 hodinu do chladu.


5) Mezitím si omyjeme rajčata, která nakrájíme na plátky, stejně tak scezenou mozzarellu.
6) Těsto rozválíme na tenký plát. lze použít kulatou (průměr 25 cm) i obdélníkovou formu (20x25 cm), kterou nezapomeneme vymazat máslem.
Těsto dáme do formy a okraje odřízneme podle formy, případně vymačkáme nahoru pomocí prstů. Dno propícháme vidličkou a dáme na 12 minut předpéct do trouby vyhřáté na 170 °C.
7) Na předpečené těsto poklademe rajčata a mozzarellu (střídavě a do kruhu).

8) Koláč Caprese posypeme sušenou bazalkou a čerstvě mletým barevným pepřem.
Slaný koláč vložíme zpátky do trouby a pečeme na 180 °C dalších 20 - 25 minut.
9) Koláč po upečení necháme mírně vychladnout, pokapeme olivovým olejem, ozdobíme lístky bazalky, nakrájíme na porce a podáváme. Chutná skvěle k vínu.


Slaný koláč Caprese a finanční náročnost
Těsto nás vyjde přibližně na 35 Kč. Rajčata s mozzarellou, rajčaty a bylinkami na 80 Kč, samozřejmě záleží na sezóně a typu zvolených surovin.
8 porcí slaného koláče Caprese při průměrných cenách tak připravíme za 115 Kč.