Moučníky, dezerty a cukroví často zdobíme nejrůznějšími polevami. Čokoládová patří bez pochyb mezi neoblíbenější. Čokoládová poleva totiž vystřelí každý sladký kousek o několik pater výš. Jak čokoládovou polevu připravit? Hlavní je nespoléhat na polotovary, které mají s čokoládou společné jen málo.
Příprava čokoládové polevy není složitá, vyžaduje však trochu péče a dobré suroviny. Začněte výběrem čokolády.
Pro skvělou chuť doporučujeme čokoládu s minimálně 60–70 % kakaa, může mít však i méně, jako třeba čokoláda na vaření nebo obyčejná hořká čokoláda. Dobrou polevu ale připravíte i z mléčné nebo bílé čokolády. Nejdůležitější je proto použít opravdovou čokoládu, nikoli náhražku čokolády. Pak můžete vytvořit tvrdou čokoládovou krustu nebo měkkou "krájecí" polevu, tzv. ganache na buchty, řezy a zákusky.
Pro zdobení kornoutkem, cukrářským sáčkem a "k malování" potřebujeme čokoládovou polevu tužší a neroztékavou.
Pokud je poleva řídká, stačí ji zakápnout cukrovým rozvarem nebo vodou. Tuhou čokoládovou polevu můžeme použít i ke zhotovení malých ozdob - plníme jimi malé formičky a po zatuhnutí jen jednoduše vyklopíme.
Aby byla poleva i po zatuhnutí pěkně lesklá, a nemuseli jsme napravovat sraženou čokoládu, dodržujeme tyto zásady:
Když nenajdeme doma čokoládu, můžeme jednoduše připravit polevu z tuku a kakaa.
V misce smícháme 80g moučkového cukru, stejné množství povoleného másla, 20 g kakaa, lžíci vody a lžíci solamylu. Všechny suroviny nahřejeme nad parou a mícháme, až je kakaová poleva hustá.
Recepty na čokoládovou polevu, které by vám neměly uniknout:
10 nejlepších receptů na vánoční rohlíčky: Vanilkové, mandlové i s čokoládovou polevou
Už máte svůj recept na dokonalé vanilkové rohlíčky? Voňavé po oříšcích a vanilce, křehoučké a rozpadající se v ústech... Nebo letos chcete zkusit i rohlíčky kakaové, kokosové nebo s chutí kávy? Těchto 10 receptů doporučujeme za naši redakci vyzkoušet, jsou prostě skvělé.
Cukroví pečené s láskou: Tradiční recepty po babičce
V mnohých domácnostech se z cukroví peče stále to samé a na některé druhy se zapomíná. Pojďme si připomenout pár receptů na výborné cukroví, které pekly už naše babičky.
Foto: Pixmac.cz
Autor:redakce