Ganache - francouzská čokoládová poleva

Praktický recept na výbornou kvalitní čokoládovou polevu, která je vhodná pro všechny zákusky a dorty.


4.027x
10 min

Postup přípravy

Do hrnce nalijeme sladkou 33% smetanu a pomalým zahříváním přivedeme těsně pod bod varu, ale smetana se nesmí vařit a vřít, proto v této chvíli vypneme zdroj tepla. Do ohřáté smetany přidáme kvalitní čokoládu s vyšším obsahem kakaa, kterou jsme nalámali na kostky. Dále přidáme máslo a rum, mícháme do hladké hmoty a necháme chvilku odstát.

Hotovou čokoládovou polevu Ganache ještě teplou pomalu nalijeme doprostřed zákusku anebo dortu, ale neroztíráme, protože poleva se sama rozlije do stran. Tato poleva je dokonale hladká, krásně lesklá, přitom není potřeba do polevy přidávat žádný tuk.

Při krájení se poleva neláme. Je potřeba vědět, že poleva nezakryje žádné nerovnosti povrchu, proto je potřeba, aby zákusek byl dokonale hladký před samotným politím polevou a také má být předtím dobře vychlazený v chladničce. Uvedené množství polevy postačí na jeden dort nebo bábovku o průměru 23 cm, případně na řezy o odpovídající ploše.

Čokoládovou polevu Ganache necháme na zákusku vychladnout a zákusek odložíme do chladničky. Poleva však nikdy úplně neztuhne, proto není vhodná na namáčení drobných zákusků. Může se však používat jako náplň do dortů či zákusků. Podle Larousse Gastronomique byla tato poleva vynalezena v jedné cukrárně v Paříži v roce 1850. Kvalita polevy Ganache je přímo závislá na kvalitě čokolády s vyšším obsahem kakaa.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Ganache - francouzská čokoládová poleva

Zpět na recept