Litý perník dobře známe asi všichni. Jde o oblíbenou buchtu, do které suroviny jen zamícháme a vylijeme na plech. A ještě chutná snad úplně všem! Z obyčejného perníku k svačině však můžeme snadno vyčarovat i perník de luxe, který obstojí i jako narozeninový dort.
Perník na plech je jedním z nejoblíbenějších moučníků u nás. Proč? Protože je vážně jednoduché ho připravit. Těsto navíc můžeme všemožně upravovat podle toho, co máme doma (nebo čeho se potřebujeme zbavit). Dokonce z něj snadno připravíme i buchtu vhodnou pro vegany nebo bezlepkáře.
Základem těsta na litý perník je mouka, cukr, olej a kypřicí prášek spolu s perníkovým kořením, které moučníku dodává jeho typickou chuť.
Do perníku se často přidávají ještě vejce, mléko, kakao nebo povidla. Perník však upečeme i bez vajec, mléko můžete nahradit rostlinným nápojem nebo jogurtem, kakao také není nutností.
Velká část popularity i toho nejobyčejnějšího rychlého perníku (vedle toho, že báječně chutná) tkví v tom, že je vláčný a nadýchaný. Možností, jak ho obměnit, však existuje nespočet.
Když budeme chtít perníku dodat punc luxusu, upečeme ho v dortové nebo koláčové formě, prořízneme ho a promažeme povidly. Povrch můžeme polít čokoládovou nebo citronovou polevou.
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
0,5 hrnku oleje
1 vejce
1 balíček kypřicího prášku do perníku
1 balíček vanilkového cukru
8 lžic kakaa
Všechny suroviny důkladně promícháme v míse, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech či pekáč. Perník pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Recepty na litý perník, které by vám neměly ujít:
Autor:olga.slesingrova
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena