Mezi stovkou nejlepších světových lahůdek za uplynulý rok, kterou vyhlásil web TasteAtlas, máme jeden národní poklad: česnečku. Ze slovenské kuchyně skórovaly hned dvě polévky - halušky a kapustnica. Za sebou nechaly oblíbené polévky jako jsou polský žurek nebo vietnamská pho. Zkrátka nepřišly ani halušky.
Žebříček kulinářského portálu TasteAtlas.com pro rok 2023/2024 vede brazilský hovězí steak picanha. V první desítce se umístily malajské chlebové placky roti, neapolská pizza, čínské knedlíčky nebo ruský šašlik.
Tradiční česká česnečka trhla letos 50. místo mezi nejlepšími pokrmy světa, těsně před legendárními italskými lilky s parmazánem.
Slovenské bryndzové halušky obsadily 57. pozici a slovenské kapustnici patří 80. příčka.
Česneková polévka je jednoduchá, prostá a velmi oblíbená polévka, která patří do základu české kuchyně. Zahrnuje varianty od prosté, jakým je klasický oukrop se sádlem, přes vylepšení v podobě přidané šunky, sýra nebo syrového vaječného žloutku až po krémové de luxe verze.
Bryndzové halušky považují Slováci právem za národní klenot. Tradiční pokrm platí za symbol slovenské kuchyně a kultury. Jejich umístění na 57. místě v žebříčku TasteAtlas odráží jejich popularitu a význam nejen na Slovensku, ale i mezi milovníky jídla po celém světě.
Halušky se připravují z bramborového těsta a podávají s typickým slovenským ovčím sýrem - brynzou. Sypou se opečenou slaninou nebo škvarky. Častou a populární obměnou jsou halušky s kysaným zelím a uzeným.
Slovenská kapustnica je tradiční slovenská zelňačka, která se stala nedílnou součástí slovenských Vánoc. Kapustnica se podává jako slavnostní pokrm na Štědrý večer, ale i během zimních měsíců, kdy nejen zasytí ale i zahřeje.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena