Re: Pravé slovenské "halušky" nejsou pouze s bryndzou !
V podstatě jste to napsal dobře,jen to nejdůležitější aby halušky měly dokonalou chuť je třeba osmažit na sadle kostičky pokrájenou cibuli do zlatohněda. Bez toho to nejsou spravne halušky.
svatka.zl
Komentář k receptu Halušky
Výborné. Dělala jsem jen z polohrubé mouky, neměla jsem hrubou, tak jsem vynechala i hladkou a vše nahradila polohrubou a vůbec to nevadilo. Díky za snadný recept a skvělý.
Jokles
Re:
Joannyle ! Vše je O.K. Až na tu sůl do těsta ! To nikdy ! Solí se, a to dost silně, pouze voda, ve které se to pak vaří !
Jokles
Re: Re:
Vlastičko ! Těsto drží pohromadě škrob zbrambor jen pokud je ho tam z daného druhu brambor dostatek, což je málo kdy ! Požadovanou konsistenci dosáhneme pouze s postupným přidáváním hladké mouky, ale nesmí se to přehnat, jinak jsou halušký tvrdé a moučnaté !
Jokles
Re: nechtělo to držet
Zlatíčko ! Z připraveného těsta ze syrových strouhaných brambor, smíchaných s moukou (dle řídkosti těsta) uděláš jednu zkušební halušku, kterou vhodíš do mírně se vařící osolené vody. Za krátkou chvílí haluška buď vyplave v celku, nebo se rozaří ve vodě. Pokud se rozvaří, musíš přidat do těsta více hladké mouky a zkoušku opakovat až dosáhneš kýženého výsledku ! Po jisté praxi se budeš strefovat už na první pokus ! Žádná vajíčka do těsta nikdy nepřidávej, neboť z toho vzniknou bramborové noky, což fajnšmekři poznají. A pozor ! Syrové brambory se nestrouhají na klasickém struhadle, nýbrž na trhacím. To je takové, kde díry vypadají jako po proražení hřebíkem ! A před mixérem přímo varuji !