V Maďarsku jsou velmi oblíbené halušky jako příloha k masům, upraveným na šťávě, s perkeltem či paprikášem. Podle osvědčeného receptu je příprava velmi rychlá a jednoduchá.
1 lžička | sůl |
1 ks | vejce |
2 lžíce | slunečnicový olej |
400 g | polohrubá mouka |
podle potřeby | |
---|---|
voda |
Do mísy dáme polohrubou mouku a promícháme se solí. Do mouky přidáme vejce a přilijeme tolik studené vody, aby vzniklo řidší těsto. Nesmí se vypracovat, neboť by se táhlo, jen zlehka promícháme a necháme odstát, dokud nezačne vřít v hrnci osolená voda na vaření halušek - cca 3 litry. Když už voda pořádně vře - bublá, těsto dáme do haluškovače, přes který těsto rychle protlačíme do vody. Protlačené halušky promícháme, aby se nepřichytily na dno hrnce. Když halušky vyplavou na povrch, ještě je povaříme asi 3 - 4 minuty. Uvařené halušky scedíme, opláchneme studenou vodou, necháme odkapat od vody a dáme do jenské mísy, protože déle vydrží teplé. Halušky omastíme olejem, aby se neslepily. Nyní jsou připravené na podávání. Halušky jsou v Maďarsku velmi oblíbené jako příloha ke gulášům, masům připraveným na šťávě, perkeltům či paprikášům. Halušky jsou také výborné s uzenou slaninou a kyselou smetanou. Halušky se mohou podávat i jako samostatné jídlo. Bakoňské vepřové plátky se servírují výlučně s těmito haluškami.
Milujete halušky? Zkuste recepty na halušky s brynzou, slaninou i se zelím
Halušky, bramborové noky, které má rád snad každý, stačí jen přizpůsobit suroviny, kterými je doplníme. Původně slovenské národní jídlo se i u nás těší velké oblibě, pojďme si ho připomenout a připravit na více způsobů.
autor Libchen
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena